ZA RIJEKU OTVOREN I KOZMOPOLITSKI GRAD

U Circolu je danas održano predstavljanje predizbornog programa Liste za Rijeku i Pametno – ‘Otvoreni grad’.

Kako je objasnio gradonačelnički kandidat Danko Švorinić cilj programa je obraniti dosegnute standarde Rijeke kao građanske i kozmopolitske sredine ali i napraviti dodatne iskorake u zaštiti slabije zaštićenih društvenih skupina poput rodnih ili nacionalnih manjina te osoba s invaliditetom.

– Lista za Rijeku se u dosadašnjem djelovanju dokazala kao najsnažniji zaštitnik riječkog identiteta, a nastavit ćemo to činiti i iza izbora promovirajući princip građanskog društvo u kojem se svi trebamo osjećati jednakima.

Zalagati će se za otvoreni grad i regiju osiguranjem ostvarivanja prava svih jezičnih zajednica po principu nadstandarda, uključujući pravo na dvojezičnost i dvojezične natpise u JLS u kojima srpska manjina brojnošću prelazi 20% te u dijelovima grada Rijeke u kojima djeluje autohtona talijanska manjina. Za zaštitu spomenika i prioritet pri raspodjeli sredstava spomeničke rente za hitan spas lansirne rampe torpeda.
Promovirati će riječke povijesne priče i identiteta preko projekta kojim bi se uz postojeće nazive ulica ispisali nazivi koje su nosile kroz povijest.
Zalagati će se za zaštitu autohtonih vrijednosti osiguravanjem institucionalne zaštite čakavskog, istro-romanskog, fiumanskog i čabarskog jezika te dijalekata te za nultu toleranciju prema nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava, govoru mržnje i svim oblicima nasilja, korupcije i kriminala;

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Laura Marchig govorila je o konceptu otvorenog grada osiguranjem ostvarivanja prava svih jezičnih zajednica po principu nadstandarda. Koalicija Lista za Rijeku i Pametno će se pobrinuti da se nakon izbora u dijelovima grada Rijeke u kojima djeluje autohtona talijanska manjina vrate dvojezični natpisi kao simboli gradske multikulturalnosti.


Posted

in

by

Tags: