Vraćamo obalu Riječanima!

Prostor oko lansirne rampe i lučice u sklopu kompleksa torpedo država treba vratiti gradu koji ga treba staviti u funkciju i približiti građanima. Predstavnici države su to bili najavili pred godinu dana, ali iz grada do sada nitko nije reagirao. To je zona u kojoj planiramo stvoriti još jedno gradsko središte za izlazak na more i urediti oko 250 komunalnih vezova u lučici, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku).

Prema njenim riječima, iskoristila bi se postojeća infrastruktura za ugostiteljske i poslovne sadržaje, a tu je i palača Whitehead, nova prometnica. Za uređenje ove lokacije moguće je apliciranje na europske fondove, a kao drugu lokaciju na kojoj Lista za Rijeku planira razvoj takvih sadržaja navela je prostor buduće lučice Pećine, kao mjesto još jednog potencijalnog kontakta građana s morem.

250 komunalnih vezova u lučici torpedo

“U Listi za Rijeku pozdravljamo najave novih investicija u Porto Barošu i potencijalno širenje novih sadržaja za nautičare i građane na putničku obalu. Investicija u Porto Baroš i širenje marine na putničku obalu je prilika koju ne smijemo propustiti. Za to su potrebne izmjene GUP-a, što je prilika i za rješavanje zamršenog odnosa između Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i države oko nadležnosti nad obalom. Ono na čemu ću inzistirati u budućem četverogodišnjem razdoblju, kada je u pitanju povratak obale građanima, jesu investicije, novi sadržaji i osiguran pristup građanima. Od toga nema odstupanja, istakla je Ana Blečić Jelenović.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekaa je da je bio neugodno iznenađen nedavnom tiskovnom konferencijom stranke Možemo! na kojoj su njihovi predstavnici izrazili protivljenje vjerojatno najvećoj investiciji u naš grad u posljednjih 50 godina i stavljanju obale u funkciju nautičkog turizma ali i naših sugrađana. Podsjetio je da se ne putničkoj obali trenutno nalaze parking i ilegalna marina državne lučke uprave.
“Postoji cijeli niz primjera na Mediteranu gdje nautičke luke nisu neka zatvorena i zabranjena zona za građane već mjesto pristupa moru i društvenog okupljanja poput Nice, Valencije ili nama najbližeg Rovinja. Dakle sasvim sigurno da Porto Baross i putnička obala kao buduće marine neće biti zatvorene za građane Rijeke i njihov pristup moru već obrnuto. To možemo obećati građanima kao zaštitnici njihovih interesa u budućem sazivu Gradskom vijeću. A stranci Možemo! poručujemo da se i dalje bave onime za što su i osnovani, a to su problemi Zagreba i Zagrepčana”, zaključio je Danko Švorinić.


Posted

in

by

Tags: