Vijećnici Liste za Rijeku, AM, ŽZ, Mosta, HNS-a i nezavisni: Gradsko vijeće produžena ruka građana, a ne izvršne vlasti

Koordinacija 15 vijećnika riječkog Gradskog vijeća koja okuplja članove iz Liste za Rijeku, AM-a, ŽZ-a, HNS-a, MOSTA i nezavisne održala je danas tiskovnu konferenciju na temu iduće sjednice Gradsko vijeća.

Danko Švorinić (RI) istaknuo je kako je konstituirajućom sjednicom dokinut monopol jedne osobe i političke opcije te kako u Gradskom vijeći djeluju tri bloka od kojih niti jedan nema većinu te će se umjesto dosadašnjeg funkcioniranja po principu glasačke mašinerije, od pitanja do pitanja morati usuglašavati i tražiti konsnzus.
– Okupili smo se oko dva cilja – demokratizaciju rada predstavničkog tijela i preuzimanje izvornih ovlasti. Namjera nam je da Gradsko vijeće postane produžena ruka građana, a ne gradonačelnika. Namjeravamo omogućiti da se glas Riječana u njihovom predstavničkom tijelu bolje čuje i više uvažava, istaknuo je.
Petra Mandić (MOST) najavila izmjene Poslovnika koje će koordinacija vijećnika pripremiti za iduću sjednicu koja je na rasporedu u srpnju.
– Izmjenama Poslovnika demokratiziramo rad predstavničkog tijela. Radi dinamičnije i argumentiranije rasprave, uvesti će se institut replika. Radi boljeg nadzora izvršne vlasti uvodimo Odbor za kontrolu, a boljeg kontakta s građanima Odbor za predstavke i pritužbe, istaknula je te najavila jasno odijeljivanje izvršne i predstavničke vlasti kako bi i odgovornost bila jasno odijeljena.
Novi predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev(AM) najavio je današnji prvi operativni sastanak s gradonačelnik te demantirao bilo kakve koalicije s HDZ-om.

– Podmetanja o koaliciji smo demantirali mi, HDZ pa čak i SDP-ovac Željko Jovanović koji se usprotivio takvoj vrsti komunikacije svojih kolega, istaknuo je i zaključio da će se oko svega u Gradskog vijeću ubuduće trebati dogovarati.
Nezavisni Marinko Koljanin naglasio je kako je riječka politika nakon zadnjh izbora u jednooj novoj situaciji koja će sigurno povećati demokratske standarde.


Posted

in

by