Usvojen amandman Liste za Rijeku i veće nagrade najuspješnijim startupovima, prihvaćeni zaključci o pripremi projekata lansirne rampe torpeda i Trga pul Vele Crikve

Klub Liste za Rijeku je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća podržao prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu.

Kako je istaknuo gradski vijećnik RI Danko Švorinić, činjenica je da je ovaj proračun koncentriran prema kulturi zbog čega je došlo do smanjenja na nekim drugim stavkama ali je to razumljivo zbog toga je grad iduće godine Europska prijestolnica kulture.

‘Zadovoljni smo što se smanjenja ne odnose na resor obrazovanja koja i dalje ostaje dominantni dio riječkog proračuna te osigurava nadstandard u mnogim pitanjima u odnosu na ostatak države. Jedna od politika koja se provodi od početka ovog mandata je i izjednačenje subvencija za predškolce bez obzira na vlasništvo vrtića zbog čega su sredstva na toj poziciji udvostručena u odnosu na 2017. godinu, a rastu i kapaciteti vrtića drugih osnivača što rasterećuje vrtiće čiji je osnivač grad.

Ovo je po prvi puta da su prihodi od pomoći iz drugih izvora preskočili porezne. Dobro je da to nije zbog smanjenja poreznih prihoda nego činjenice da se projekti sufinanciraju iz europskih fondova i od države.

Prijedlozi i amandmani Liste za Rijeku koji su uvršteni u proračun za 2019. nalaze se i u ovogodišnjem proračunu obzirom da su tijekom ove godine itekako pokazali svoju opravdanost.

Pokrenut je i proširen projekt poticanja daroviti riječkih osnovnoškolaca koji će obuhvatiti stotinjak djece s tendencijom da se taj broj sljedeće godine udvostruči.

Inicijativa Liste za Rijeku za novčanim nagrađivanjem najuspješnijih mladih startupova rezultirala je povećanim interesom najnovije generacije startupovaca s obzirom na dvostruko veći broj prijava u odnosu na prošlu godinu. Iz tog razloga predlažen je amandman za povećanje 100.000 kuna na stavci kako bi se iznosi nagrada najuspješnijima zadržali na ovogodišnjoj razini.

I projekt darovitih i najuspješnijih startupova primjer su kako se srelativno malim sredstvima mogu postići mjerljivi rezultati, zakljuio je Švorinić.

Klub Liste za Rijeku predložio je i 2 zaključka čiji je smisao i cilj iskoristiti 2020. za pripremu 2 važna projekta za riječki identitet za sljedeći investicijski ciklus nakon dovršetka niza kapitalnih objekata vezanih uz EPK:

1. Sukladno financijskim mogućnostima, a u suradnji s konzervatorima, tijekom 2020. potrebno je osnovati radnu skupinu te osigurati odgovarajuća sredstva za dovršetak projektne dokumentacije za uređenje Trga pul Vele Crikve i izlaganje antičkih mozaika javnosti.

2. Sukladno financijskim mogućnostima, a u suradnji s konzervatorima i Lučkom upravom, tijekom 2020. potrebno je osigurati odgovarajuća sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju lansirne rampe torpedo te imenovati radnu skupinu za sanaciju.

Zaključci su usvojeni odlukom GRadskog vijeća uz 21 glas za te jednim suzdržanim, dok je amandman za povećanje nagrada najuspješnijim startupovcima prihvatio gradonačelnik pa je time postao sastavnim dijelom usvojenog proračuna.


Posted

in

by

Tags: