U proračunu osigurati veća sredstva za riječki sport

Lista za Rijeku predložiti će amandman na proračun u iznosu od oko milijun kuna za dodatno sufinanciranje sportskih klubova i rekreacije, aktivnosti osoba s invaliditetom te sportske aktivnosti djece i mladih u slijedećoj godini, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Kluba vijećnika te stranke.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić je izrazio razumijevanje za reakcije predstavnika sportskih klubova nakon predloženog smanjenja proračunskog izdvajanja za javne potrebe u sportu koje bi moglo ugroziti funkcioniranje dijela klubova.
– S druge strane, dio političkih aktera je u svojim komentarima pokazao potpuno neznanje o načinima financiranja sporta u jedinici lokalne samouprave, kao i trenutnoj financijskoj situaciji u zemlji i Gradu, a posebice o posebnostima sportske situacije u Gradu. Predstavnica ekstremne ljevice Katarina Peović protivi se suradnji grada Rijeke i najpoznatijeg sportskog kolektiva i jednog od simbola našeg grada HNK Rijeke, a radi se o vjerojatno najuspješnijem primjeru suradnje javnog i privatnog sektora u našem gradu u posljednjih 30 godina. Tom suradnjom su osigurana značajna privatna ulaganja u sportsku infrastrukturu, a sportski rezultati HNK Rijeke rezultirali značajnim porastom zanimanja djece za bavljene sportom. Da je barem takvih primjera dobre prakse suradnje javnog i privatnog sektora u našem gradu proteklih godina bilo više. Peovićkin antipod na desnici Marin Miletić Rijeku proglašava sportskom provincijom sugerirajući nam splitski model kao primjer koji trebamo slijediti.
– Činjenica je da Rijeka u sportsku infrastrukturu ulaže više od Splita, a što se tiče kvalifikacije sportske provincije, dovoljno je istaknuti rezultate HNK Rijeke u usporedbi s rezultatima NK Hajduka proteklo desetljeće, istaknuo je.

– Nasuprot tome, Lista za Rijeku, bez puno buke i samoreklamiranja, poduzela je niz akcija za podizanje financijske moći Klubova, usmjerenih prije svega na ravnomjernu raspodjelu javnog novca. U tom smislu podnijeti ćemo amandman na proračun za 2021. godinu u iznosu od oko milijun kuna koji bi trebao popraviti situaciju s financiranjem klubova i rekreacije, aktivnosti osoba s invaliditetom, sportske aktivnosti djece i mladih građana u sljedećoj godini, najavio je predsjednik Liste za Rijeku.
– Naša inicijativa je temeljena na činjenici da je financiranje sa strane Grada posljednjih godina zaista velikim dijelom usmjereno na izgradnju i održavanje sportske infrastrukture, ali pri tom se ne smiju ugasiti klubovi, koji su korisnici te iste infrastrukture. Osim ove inicijative, koja je usmjerena na kratkoročnu pomoć preživljavanju i rekreacije i klubova, Lista za Rijeku izrađuje i sveukupni plan financiranja riječkog sporta u narednim godinama, koji će biti prezentiran javnosti, a koji bi korjenito promijenio situaciju s financiranjem sporta u Gradu, najavljuju u Listi za Rijeku.


Posted

in

by

Tags: