Švorinić: Lista za Rijeku svoj program i obećanja realizira, a gradska politika mora biti proaktivnija!

Lista za Rijeku sprema se za samostalni izlazak na iduće lokalne izbore, s pripremama počinjemo već krajem kolovoza. Razgovaramo s nekoliko potencijalnih stranačkih i jednom jakom nezavisnom kandidatkinjom za gradonačelnicu i tu smo spremni na suradnju sa istomišljenicima na političkom prostoru liberalnog centra, lijevog centra i regionalnim strankama koje podržavaju naš program. Multikulturalna i otvorena Rijeka, širenje nadležnosti grada na riječku obalu kojom upravlja država i funkcionalno objedinjavanje Rijeke i općina prstena, izjavio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić za Novi list u tekstu posvećenom predstojećim lokalnim izborima u Rijeci.

– Vjerujemo da minimalno možemo ponoviti rezultat s mjesnih izbora krajem 2018. kada smo ukupno dobili više od 10 posto glasova i postigli treći rezultat iza SDP-ovog i HDZ-ovog bloka. Osim Kluba vijećnika u Gradskom vijeću, cilj je i povratak Liste za Rijeku u županijsku skupštinu, a sigurno ćemo izaći na izbore i u Viškovu, možda i u još nekim općinama riječkog prstena. Naša prednost u odnosu na konkurenciju je u činjenici da mi naša obećanja i program realiziramo, siguran sam da su naši birači to prepoznali. Od izjednačavanja statusa sve djece u gradskim i privatnim vrtićima, jačanja uloge Gradskog vijeća, poboljšanja postupka donošenja javnih potreba u kulturi, pokretanja programa za darovite osnovnoškolce, nagrađivanja najboljih start-upovaca, izradu akcijskog plana za borbu protiv vandalizma do realizacije niza inicijativa kojima jačamo i štitimo riječki identitet. Pokazali smo da smisao politike nije u kontriranju svemu s druge strane nego u ostvarivanju ciljeva i zastupanju građana koji su nam dali povjerenje.  U sljedećem mandatu biti ćemo još ambiciozniji, koncentrirati ćemo se na nastavak realizacije naših projekata kao i dodatna rasterećenja poduzetnika i građana, a sve kao odgovor Grada Rijeke na posljedice korona krize i zaustavljanje iseljavanja iz grada. Mi ostajemo u Rijeci, glavni cilj idućeg mandata treba biti preokretanje tih trendova, Rijeka 2025. godinu treba završiti s više stanovnika nego 2021, ističe Švorinić koji je je odgovorio i na pitanje je li moguća pobjeda HDZ-a u Rijeci.

– Iako se gradski HDZ čisti od ekstremističkih kadrova i retorike, ne vjerujem u mogućnost pobjede HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika u Rijeci. Međutim, ne isključujem mogućnost ponavljanja situacije iz 2017. i parlamenta bez jasne većine. Očekuje nas težak mandat s obzirom na posljedice krize i očekivani pad gradskih prihoda. Lista za Rijeku neće podržavati destruktivne politike ali hoće projekte i prijedloge za koje procijenimo da su u interesu poreznih obveznika. Očekujemo takvo ponašanje i od drugih. Gradska politika mora biti proaktivnija, kriza je uvijek i prilika za promjene u smjeru racionalnijeg i boljeg vođenja grada, Rijeka iz krize može i mora izaći jača, zaključio je predsjednik Liste za Rijeku.


Posted

in

by

Tags: