Srpske organizacije podržale Blečić Jelenović, Koljanina i Listu za Rijeku!

Predsjednik Zajednice Srba Rijeke i Demokratski savez Srba na ovim lokalnim izborima daju punu podršku kandidatima Liste za Rijeku za gradsko i općinska vijeća, županijsku skupštinu te njenim kandidatima za gradonačelnicu Rijeke Ani Blečić Jelenović, kandidatkinji za načelnicu Viškova Tamari Smokvina i Marinku Koljaninu kandidatu za župana, rekao je predsjednik Zajednice Srba Rijeke Milan Popadić, na konferencioji za novinare sazvanoj radi podrške Listi za Rijeku i njenim kandidatima.
U Izjavi koju su supotpisali Popadić i Jovica Radmanović, zamjenik predsjednika Demokratske stranke Srba (DSS), oni konstatiraju kako polaze od spoznaje da status srpske zajednice u Rijeci i Primorsko-goranskoj župaaniji nije na razini njenog potencijala, pogotovo mjereno brojem gradonačelnika, načelnika te njihovih zamjenika, brojem pročelnika, upravnih odjela, direktorima komunalnih tvrtki, ravnateljima javnih ustanova Grada Rijeke i PGŽ u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja, socijale, sporta i sl.
“Razlozi tomu su višestruki i leže u samoj srpskoj zajednici koja je još uvijek u fazi političkog sazrijevanja, gdje pojedinci svoje interese stavljaju ispred općih. U svemu tome ne možemo amnestirati čak ni političke stranke koje su desetljećima na vlasti zahvaljujući glasovima članova srpske zajednice i ne prepoznaju ili ne žele prepoznati potencijal pojedinaca u srpskoj zajednici. Tu u prvom redu mislimo na SDP i PGS koji u pravilu dobivaju glasove srpske zajednice, ali ne žele graditi partnerske odnose sa srpskom zajednicom. Umjesto partnerstva ove stranke su uspostavile paternalizam nad zajednicom i pod svoje skute za predstavnike srpske zajednice stavljaju one Srbe koji koji više brinu o ideološkim i partijskim interesima sa zadaćom da rigaju netrpeljivost prema HDZ-u i općenito desnici ili anemične Srbe koji sjede u predstavničkim tijelima po nekoliko mandata a nisu sposobni usta otvoriti, a kamoli progovoriti o interesima srpske zajednice”, rekao je Popadić, dodajući da kad su u pitanju ove dvije stranke u Rijeci ni praksa im nije usklađena s retorikom gdje su im usta puna multietničnosti i multikulturalnosti, a sve više reduciraju sredstva za manjinska kulturna društva i nacionalne zajednice, do mjere da su one neodržive.
“Na sreću u gradskom vijeću prepoznali smo djelovanje Liste za Rijeku koja je imala senzibiliteta za financijske probleme nacionalnih manjina pa je svojim amandmanima, unatoč opstrukcijama SDP-a i PGS-a, u proračunu Grada Rijeke uvećala sredstva za rad Vijeća nacionalnih manjina a u planu je i povećanje sredstva za rad nacionalnih zajednica. To nije jedini razlog za podršku Listi za Rijeku, već i činjenica da je izborni program razvojan, socijalno pravedan i uključiv a ponuđene liste odražavaju multietnički karakter Grada Rijeke i županije gdje nacionalne manjine nisu samo ukras. Stoga pozivamo pripadnike srpske zajednice a i pripadnike drugih nacionalnih manjina uz sve ostale građane Rijeke da podrže Listu za Rijeku i njene kandidate na skorašnjim izborima”, zaključio je Milan Popadić.
Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić naglasio je stranka zagovara permanentnu nultu toleranciju za nepoštivanje ljudskih i manjinskih prava, govor mrženje i sve oblike nasilja. “Stoga je nastavak zalaganja za otvoreni grad i regiju osiguranjem ostvarivanja prava svih nacionalnih i jezičnih zajednica po principu nadstandarda, uključujući pravo na dvojezićnost i dvojezične natpise u jedinicama lokalne samouprave u kojima srpska manjina brojnošću prelazi 20 posto, dio našeg programa od kojeg nećemo odstupiti”, rekao je Švorinić.


Posted

in

by

Tags: