Riječki orao se vratio kući!

Danas nešto iza 12 sati orao se nakon 68 godina vratio na gradsku uru! Povijesni događaj je pratio velik broj znatiželjnika s Korza, pridružila im se i oveća skupina simpatizera Liste za Rijeku s riječkim trobojnicama. Emotivni trenutak slijetanja gradsku uru popratio je spontani aplauz zadovoljnih Riječana. Nešto kasnije, stigla je informacija da je orao greškom okrenut prema jugu umjesto prema istoku pa je moralo doći do korekcije i rotiranja već postavljene skulpture.

Podsjetimo, skulpturu riječkog orla su 1919. oštetili D’Annunijevi arditi otpilivši joj glavu kako bi od riječkog napravili rimski orao. Skulptura je uklonjena s Gradske ure 1949. godine odlukom gradskog komiteta. Inicijativu za povratkom skulpture na Gradsku uru pokrenula je udruga Slobodna Država Rijeka, a konkretizirala Lista za Rijeku čiji predsjednik Danko Švorinić je danas dežurao na Korzu primajući čestitke građana.

Tko čeka, taj dočeka! Pokrenuli smo ovu inicijativu prije više od deset godina sa željom da ispravimo povijesnu nepravdu i zaštitimo riječki identitet, istaknuo je.
– Identitet je temelj svakog društva. Riječki orao i ovaj povijesni spomenik simboliziraju sve ono što Rijeka jest – građanska, multikulturalna i kozmopolitska sredina. Priča o riječkom orlu je priča o riječkoj povijesti i riječkom identitetu, reako je Švorinić tom prilikom uz zaključak da se i u ovom slučaju se potvrdilo kako je pravda spora ali dostižna.


Posted

in

by

Tags: