Riječka trobojnica se vratila kući!

Riječka trobojnica se vratila kući! Riječki gradonačelnik je prihvatio inicijativu nekoliko riječkih stranaka, udruga i manjinskih organizacija i Grad Rijeka je napokon dostojno obilježio 6. lipnja, Dan gradskog grba i zastave.

Kako je istaknuo predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, ovo je pretposljednji korak u konačnoj legalizaciji povijesne trobojnice. Naime, prvi pokušaj iz 1998. godine Ministarstvo uprave je stopiralo, na drugi pokušaj i jednoglasnu odluku Gradskog vijeća iz 2016. godine nije ni odgovorilo.
– Dovoljno smo čekali, imamo spremno rješenje kojim ćemo zaobići ministarstvo i na Gradskom vijeću proglasiti povijesnu ili svečanu zastavu. O riječkim se simbolima i identitetu neće odlučivati u Zagrebu nego u Rijeci, zaključuje.

Švorinić: O riječkim se simbolima i identitetu neće se odlučivati u Zagrebu nego u Rijeci

Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera ističe važnost ove priče i za gospodarski segment.

– Ako želimo našim gostima ispričati priču o rijeci, ona neće biti cjelovita bez priče o riječkim simbolima. Ministarstvo uprave mora uvažiti našu povijest i volju građana, odnosno odluke Gradskog vijeća koje su donesene jednoglasno.

Sličnog je mišljenja i Zlatko Moranjak iz Međunarodnog instituta za fiumanologiju: Kada smo kao udruga Slobodna Država Rijeka pokretali inicijativu pred 14 godina znali smo, a znamo i danas da je ova odluka jedina ispravna jer se radi o istinskim simbolima našeg grada. Ministarstvo će to kad-tad morati uvažiti i prihvatiti našu odluku, zaključuje.

Inicijativu je podržala i predstavnica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iz Rijeke Eva Viola koja također ističe nadu da će nadležne institucije što prije prihvatiti odluku Gradskog vijeća.

Simonovich: Inicijativa je civilizacijski iskorak

Mario Simonovich u ime riječke Zajednice Talijana uvjeren je da je dobro kako smo svi shvatili kako povijest ne počinje samo od nas nego je stvar kontinuiteta kojeg su sastavni dio gradski simboli grb i zastava. Simonovich je inicijativu ocijenio civilizacijskim iskorakom.

Upravo je na zgradi Palazzo Modello, u kojoj je sjedište Zajednice Talijana, tokom dana izvješena još jedna povijesna trobojnica. Prođe li skora odluka o povijesnoj zajednici na Gradskom vijeću, uskoro ćemo ih po gradu vidjeti i mnogo više.

Osim trobojnice na Gradskoj vijećnici, obilježavanju ove važne obljetnice pridružile su se i dizalice na Molo longu koje su svjetile u bordo boji riječkog grba.

‘Umjetnici u vrtu na Kozali’ u čast Dana riječkog grba i zastave

Povodom Dana riječkog grba i zastave u vrtu riječke pjesnikinje, spisateljice i dramaturginje Laure Marchig na Kozali, održala se i tradicionalna pjesničko-umjetnička večer – ‘Umjetnici u vrtu’

Na eventu su sudjelovali Theo De Canzini Jakšić koji je održao predavanje o povijesti riječke zastave i riječkim simbolima, Tiziana Dabović koja je recitirala svoje pjesme na fiumanskom, Darko Jurković Charlie, dobitnik ovogodišnje Zlatne Plakete Grada Rijeke, koji je izveo nekoliko svojih autorskih skladbi odsviranih na dvije gitare istovremeno, te Danko Švorinić koji je okupljenima čestitao novi gradski spomendan te zahvalio svima na doprinosu uspjehu inicijative.


Posted

in

by

Tags: