Program 2021.-25: Za razvoj

1) Vratiti obalu Gradu Rijeci! Otvoriti pregovore s državnim vlastima i PGŽ radi prepuštanja obalnog prostora na upravljanje Gradu Rijeci (marina, stanovi, poslovni prostori, komunalni vezovi), kao i s državnim institucijama i poduzećima u Rijeci i Županiji, radi boljeg i koordiniranijeg korištenja potencijala riječke luke i drugih gospodarskih subjekata (Luka Rijeka, marina u luci…). U najkraćem roku dogovoriti konkretne poteze i vremenski rok za realizaciju – odmah.
2) Rasteretiti poduzetnike kroz smanjenje komunalnih poreza i daljnje povećanje sredstava za poticaje i pomoć poduzetnicima – pogotovo nakon razornog efekta pandemije koronavirusa – čime ćemo povezati lokalnu samoupravu i poslovni sektor.
3) Radi jačanja prometne povezanosti Rijeke sa svojim okruženjem i Europom, pregovorima s državnim dužnosnicima i institucijama inzistirati na modernizaciji postojeće i nastavku realizacije projekta ravničarske željezničke pruge, nastavku gradnje spoja autoputa od Križišća do Žute Lokve, kao i stalno podsjećati čelnike hrvatske vlade na daljnji aktivni dogovor sa slovenskom vladom oko gradnje dionice autoputa od Postojne do Rupe. Poticati i brze pomorske komunikacije između jedinica lokalne samouprave naše Kvarnerske regije – permanentno.
4) Napraviti popis svih napuštenih industrijskih lokaliteta i neiskorištenog zemljišta, bilo u gradskom, državnom ili privatnom vlasništvu, te zajedno s tijelima vlasti pripremiti teren za privlačenje novih investicija – dugoročan projekt u koji valja krenuti odmah.
5) Napraviti reviziju poslovnih prostora u gradskom vlasništvu te sačiniti plan njihovog daljnjeg korištenja kako bi se mogli uklopiti u projekt poticanja poduzetništva. Razmotriti smanjenje cijena najma gradskih prostora kao i vraćanje prireza na najnižu stopu koja ne ugrožava prihode grada opterećenog velikim zaduživanjem prethodne vlasti – odmah.
6) Gradska i Županijska razvojna agencija trebale bi djelovati koordinirano i na zajedničkim programima, a na njihovom čelu bit će vrijedni mladi timovi, sposobni privući nove investicije u naš grad i regiju te pružiti pomoć domaćim privrednim subjektima na domaćem i tržištima EU i svijeta.
7) Ustrajnije pratiti male i srednje poduzetnike, detektirati najuspješnije i poticati njihov rast, pružiti logističku podršku poduzetnicima i obrtnicima u izgradnji tvrtke i podizanju njihovih projekata. Zbog pandemije koronavirusa produžiti razdoblje inkubacije u Riječkom inkubatoru od ovisno o potrebama tvrtke, jer će im zbog novonastale situacije trebati vremena za oporavak. Nastaviti projekt nagrade mladi poduzetnicima (start up).
8) Grad će svoje opredjeljenje prema poduzetništvu i pomoć u profiliranju kadrova koji su poduzetnicima potrebni pokazati sufinanciranjem otvaranja novih kolegija/odjela na riječkom Sveučilištudodjelom stanova i sličnim mjerama.


Posted

in

by

Tags: