Predrag Miletić: Lista za Rijeku ide dalje

Portal Rijeka Danas objavio je intervju s Predragom Miletićem, glavnim tajnikom stranke Lista za Rijeku.

Predrag Miletić je ekonomist i radi u Financijskoj agenciji. Bio je član nekadašnjeg Rids-a od njegovog osnutka, a od 2009. godine član je Liste za Rijeku autentične regionalne gradske stranke. Bio je angažiran u mjesnoj samoupravi punih 19 godina, od toga predsjednik MO Školjić-Stari grad 9 godina. Od 2014. do 2021.g. u dva mandata je obnašao dužnost gradskog vijećnika Grada Rijeke. U Listi za Rijeku ima funkciju tajnika stranke.

Lista za Rijeku je jedna od manjih stranaka u Rijeci i PGŽ-u ali evidentno probitačnijih, kako možete komentirati minuli rad stranke proteklih godina te zasluge važne za Primorsko-goransku županiju kao i grad Rijeku?

Kao što sam spomenuo Lista za Rijeku je autentična regionalna gradska stranka okrenuta problemima Rijeke i Kvarnera. U svom radu davali smo posebnu pažnju očuvanju i zaštiti riječkog identiteta, spomeničkoj baštini, očuvanju fijumanskog/talijanskog identiteta , brizi za prava i ostalih nacionalnih manjina ali i borbi za otvaranje grada moru te stvaranju zdrave poduzetničke klime u gradu. Nikada se nismo složili sa ovakvim teritorijalnim ustrojem države koji je prije 28 godina Rijeci nanio veliku štetu i odnio dobar dio njenog gradskog teritorija. Uostalom naše čvrsto mišljenje je da je Hrvatska bolesno centralizirana država, da osim premalih ovlasti koje ima lokalna samouprava treba doći i do decentralizacije financijskog kapitala koji je gotovo sav koncentriran u Zagrebu.

Nakon postavljanja novog gradonačelnika grada Rijeke vaša stranka nije ušla u gradsko vijeće, koji su po vama razlozi s obzirom da ste godinama bili vijećnik uz rame predsjedniku stranke?

Ne bježimo od vlastitih propusta u predizbornoj kampanji ali ovi lokalni izbori su pokazali da razno razni mediji unaprijed određuju favorite izbora , unaprijed određuju autsajdere, kao i razno razne namještene ankete . Kad govorim o medijima mislio sam prije svega na nacionalne medije ali i na lokalne medije koji su i na ovim izborima izvještavali grubo navijački . Sve ovo guši demokraciju, a kao posljedicu imamo sve manji postotak birača koji izlaze na lokalne izbore. Ove godine na lokalne izbore u Rijeci i PGŽ nije izašlo više od 60% birača pa se i postavlja legitimitet onih koji su izabrani, prije svega u izvršnoj vlasti.

Na koji način Lista za Rijeku sad djeluje s obzirom da su aktivnosti smanjene?

Na prošlim lokalnim izborima Listi za Rijeku je nedostajalo 18 glasova za ulazak u Gradsko vijeće Grada Rijeke, a na dodatnim manjinskim izborima za predstavnike nacionalnih manjina u Gradskom vijeću našem kandidatu je nedostajalo 8 glasova, a kandidatkinji 35. Koliko god se može nekom činiti obeshrabrujuće želim obavijestiti naše birače, Riječane i naše političke protivnike da Lista za Rijeku i dalje postoji i nakon izbora i da ni jedan naš član nije napustio stranku. Upravo suprotno, pojačali smo se kadrovski sa mlađim ljudima koji imaju značajno političko iskustvo. Lista za Rijeku se intenzivno priprema za predstojeće mjesne izbore u Rijeci koji će se održati ove godine i sigurni smo u bolji rezultat od onog dobrog rezultata koji smo imali 2018.g.

Ideja Slobodne Države Rijeka je po mnogima utopistička ideja. Mislite li da Rijeka može u budućnosti doista postati slobodan nezavisan grad odcijepljen od ostatka države?

Mi u Listi za Rijeku nismo nikad bili utopisti već realisti i lojalni građani zemlje u kojoj živimo poštujući Ustav i zakone. Svojim neki puta radikalnim stavovima htjeli smo prije svega potaknuti u javnosti potrebu za bržom decentralizacijom države i davanjem lokalnoj samoupravi a prije svega velikim gradovima u Hrvatskoj (Rijeka, Split, Osijek) one ovlasti koje ima Grad Zagreb kao ekskluzivitet u odnosu na druge. A Kad već spominjete Slobodnu državu Rijeka smatramo da ni jedan dio povijesti našeg grada ne smije biti tabu tema već današnja demokratska, proeuropska Rijeka treba kompleksnu riječku povijest smatrati svojom kao dio svog identiteta, bez skrivanja i potiskivanja u zaborav.

S kim Lista za Rijeku trenutno surađuje od ostalih političkih opcija te koji su planovi za budućnost?

Lista za Rijeku će i ubuduće surađivati sa onim političkim opcijama centra i lijevog centra koje su spremne prihvatiti naše programe u cilju boljeg života naših sugrađana u Rijeci i na Kvarneru. Naša misija borbe za bolju i uspješniju Rijeku se nastavlja.


Posted

in

by

Tags: