Otvoreno pismo HRT-u: Zašto protežirate zagrebačke stranke i kandidate?

Poštovani,

neugodno smo iznenađeni odlukom da u emisiju “Otvoreno” posvećenoj izborima u Rijeci ne bude pozvana Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja Liste za Rijeku za gradonačelnicu Rijeke. Nisu nam poznati svi kriteriji vašeg odabira kandidata, no koliko smo mogli saznati jedan od odlučujućih su bile dosad provedene ankete o rejtingu kandidata za gradonačelnika Rijeke i političkih grupacija koje namjeravaju nastupiti na izborima.

Nažalost, mi do sada nismo vidjeli niti jednu relevantnu anketu. Jedino, ako u HTV-u ne smatraju da su “relevantne” ankete koje naručuju pojedine stranke pa su njihovi kandidati, gle čuda, na vrhu  liste. Čak i prema tim anketama, naša kandidatkinja je šesta, a niste ju pozvali u emisiju u koju ste pozvali šest kandidata. Po kojim kriterijima je donesena takva odluka? Jeste li se možda vodili online anketama u kojima se glasa iz Bangladeša i Malavija, ili pak anketama s projiciranim odstupanjima rezultata od čak 3,99 posto? Javna televizija koja drži do sebe mjesec i pol dana prije izbora ne bi sebi dopustila da se ponaša poput amaterske družine. Naručila bi od neke renomirane tvrtke za istraživanja vlastitu anketu te podatke iz nje kombinirala s jakošću grupacija u riječkom Gradskom vijeću, gdje je primjerice Lista za Rijeku treća grupacija, i onda došla do reprezentativnog uzorka riječkih gradonačelničkih kandidata i stranka koje treba predstaviti široj hrvatskoj javnosti.

Upravo je napadno koliko se “nacionalni mediji” u posljednja dva mjeseca trude, kao po dogovoru i novinarskoj inerciji u skladu s već spomenutim sumnjivim kriterijima, protežirati uvijek iste riječke kandidate za gradonačelnika i dati prostor saborskim zastupnicima iz Zagreba da pričaju o izborima u Rijeci. Što je to nego medijska verzija starog dobrog centralizma. U Zagrebu se eto, ne bez sugestija lokalnih struktura kojima je i centralizam koristan ako će pomoći njihovim interesima, bolje zna kako razmišljaju u Rijeci i što Riječanima treba. A žrtve takvog pristupa uvijek su autohtone stranke i autohtoni interesi građana “provincije”, u ovom slučaju Rijeke, nad kojom tobože “skrbi” centar.

Čak možemo razumijeti, iako naravno ne i opravdati, uređivačku politiku takozvanih nacionalnih medija – televizija, novina i portala – koji vođeni novcem a još više notornim paternalističkim odnosom prema “provinciji” valjda najbolje znaju što je “relevantno” u sredinama koje dnevno tako površno i periferno prate, ali HTV odnosno HRT kao javni medij financiran sredstvima građana nema pravo na taj luksuz. Nema pravcoi na luksuz da prema sumnjivim kriterijima i procjenama uskraćuje građanima jednog dijela zemlje pravo na objektivno informiranje. Gospodo u HRT-u, kao televizijski pretplatnici tražimo samo jedno: da izvolite raditi profesionalno, ne pretvarajući Otvoreno u Zatvoreno, cijeneći svaku kunu koju vam uplate građani ove zemlje, pa tako i građani Rijeke.

Ova kampanja za lokalne izbore u Rijeci koja se, kao što vidimo, pokušava voditi iz Zagreba neće, srećom, uspjeti nametnuti građanima Rijeke iskrivljenu predizbornu sliku i tako ih navesti da glasaju suprotno vlastitim interesima. S jedne strane, tu su lokalni mediji koji prate što se stvarno događa u na njihovom području, a s druge strane, koliko se god veliki nacionalni mediji trudili da dokažu svoju moć, iskustvo nam govori da im je utjecaj znatno manji od onoga kakvog si sami utvaraju. Da je, primjerice, bilo vjerovati HTV-u, odnosno tadašnjoj Radioteleviziji Zagreb, na izborima 1990. godine pobijedio bi SKH a ne HDZ, kao što bi prije godinu dana Kolinda Grabar Kitarović pobijedila Zorana Milanovića. Građani se ne daju samo tako prevariti niti preparirati. Ali zato, s pravom, sve više sumnjaju u vjerodostojnost samozvanih utjecajnih medija, bili oni javni servisi ili navodno nezavisni privatni mediji.

Lista za Rijeku      


Posted

in

by

Tags: