Nelida Pogačić izabrana u izvršni odbor EFA-e

U Bruxellesu se ovog tjedna održava skupština Euopean FreeAlliancea, europske političke stranke koja okuplja progresivne regionalističke,independističke i manjinske stranke  iz 17 država Europske Unije uključujući i sve veći broj članica izvan EU. Listu za Rijeku na skupštini predstavljaju predsjednik Danko Švorinić i članica nadzornog odbora Nelida Pogačić. Ove godine u punopravno članstvo primljena je stranka Latvian Russian Union, a u status promatrača  Patria Furlana, Moravian movement i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Skupština EFA-e nije prihvatila prijedlog izvršnog odbora o isključenju stranke Partito Sardo d’Azione zbog suradnje s Legom Nord u Italiji.

EFA na europske izbore izlazi pod sloganom Europe of all peoples – Europa za sve narode. Za svog spitzenkandidata na europskim izborima stranka je nominirala Oriola Junqerasa, političkog zatvorenika kojem u Španjolskoj traje suđenje zbog organizacije referenduma o samoopredijeljenju Katalonije.

Drugog dana skupštine izabran je novi 13-člani izvršni odbor EFA-e u kojem će po prvi put člana imati i Lista za Rijeku koja je u ovoj organizaciji od 2009. godine. Za članicu izvršnog odbora je izabrana Nelida Pogačić na mandat od tri godine. Paraleleno sa skupštinom EFA-a sastala se i skupština fondacijeMaurits Coppieters čija je članica udruga Slobodna Država Rijeka – Stato libero di Fiume. Udrugu SDR na skupštini predstavlja Sanja Perinić Švorinić. Na skupštini je potvrđeno pokroviteljstvo CMC-a nad znanstvenim skupom koji će u Rijeci biti održan 18. Ožujka povodom 300-te obljetnice proglašenja grada Rijeke slobodnom kraljevskom lukom.