‘Narod odlučuje’ ili kako oduzeti slobodu svojim sugrađanima pripadnicima nacionalnih manjina

Inicijativa ‘Narod odlučuje’ u sklopu prikupljanja potpisa za referendum o izbornom zakonu traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o Proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države.

Lista za Rijeku oštro osuđuje pokušaj da se naše sugrađane pripadnike nacionalnih manjina proglasi građanima drugog reda nakon što im je već oduzeta pozitivna diskriminacija i mogućnost biranja manjinskih i političkih predstavnika u hrvatskom parlamentu.

Vjerujemo da će Rijeka kao multikulturalna sredina reći ne svima onima koji nam sa strane pokušavaju uvesti šovinizam i netrpeljivost prema svemu različitome.

Lista za Rijeku je i do sada pokazala svoju dosljednost za uvođenjem maksimalnih prava nacionalnih manjina u Rijeci, posebice autohtone talijanske, najbrojnije srpske ali i svih ostalih koje svojom kulturom obogaćuju naš grad.

Različitost nas obogaćuje, a povijest uči da je Rijeka svoja najbogatija razdoblja provela u suživotu različitih kultura i doprinosu ljudi različitih nacionalnosti. Zato je važno da dosegnute standarde ne samo sačuvamo nego i širimo, a u tom smjeru ide i naša inicijativa za uvođenjem vizualne dvojezičnosti u centru grada. To je najbolji odgovor onima koji bi svoju poziciju i političku promociju gradili na oduzimanju političkih i drugih prava najranjivijim društvenim skupinama.


Posted

in

by

Tags: