Lista za Rijeku za zeleniji i čišći grad!

Ulaganje u zaštitu okoliša rješavanjem problema Marišćine, divljih deponija, sortirnica, prikupljanja otpada i povećanje zelenih površina gdje god je to moguće, neki su od ključnih aspekata razvoja Rijeke. Ukratko, problem prikupljanja i odlaganja otpada je prioritet u gradu, a Rijeka mora biti uključena u rješavanje sve većih problema Marišćine – naglasila je na današnjoj konferenmciji za novinare u Rijeci, sazvanoj u povodu Dana planete Zemlje, kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku), dodajući da stranka i ona predlažu osam koraka u narednom četverogodišnjem mandatu kada je riječ o problemu odlaganja otpada i zelenih površina.
Riječ je o uvođenju beskompromisne filozofije u gospodarenje otpadom: ponovno koristi, smanji, recikliraj (Reuse, Reduce, Recycle) te zero waste pristup; uvođenje potpuno novog sustava zbrinjavanja otpada od vrata do vrata te izgradnja nove infrastrukture s pametnim kantama; personaliziranom prikupljanju otpada tako da se zna količina proizvedenog otpada po kućanstvu i samim time formiranje računa po svakom kućanstvu posebno; izgradnji reciklažnog pogona i sortirnice; poticanju novih poduzetničkih i globalnih suvremenih tehnologija gospodarenja otpadom po uzoru na tvrtku Carbios iz Francuske i njoj slične. Rijeka tako može postati centar ekoloških industrija; izgradnji pogona s novim i dokazano djelotvornim novim tehnologijama. Rijeka mora postati predvodnik u razvoju, ali i primjeni novih tehnologija čiste budućnosti; pojačanju edukacije građana i djece u školama po principu odvajanja otpada, ponovnog korištenja iskoristivih predmeta i smanjenja stvaranja otpada već u kućanstvu te proširenju i stalnom kultiviranju zelenih površina, rekla je Blečić Jelenović.

Član predsjedništva Liste za Rijeku Filip Jakovac spomenuo je primjer Ljubljane kao grada gdje se uspješno odlaže otpad. Ljubljana je uspjela smanjiti količinu otpada na odlagalištima za 59%., još 2002. je uvela odvajanje otpada na metal, plastiku i papir, a 2006 godine je već na pragovima kućanstava prikupljala kompostni, razgradivi otpad, kazao je Jakovac, dodajući da je 2012. godine Ljubljana uklonila kontejnere za papir i ambalažu i počela ih prikupljati kao i biorazgradivi otpad na pragovima kućanstva.
“Na taj se način može točno znati koliko je koje kućanstvo stvorilo otpada i prema toj količini se može ispostaviti opravdan i pravedan račun za komunalne usluge. Danas u ostatku Slovenije godišnji računi za prikupljanje otpada iznose oko 150€ što je i dalje malo, a u Ljubljani su pali na 100€ i još padaju. Istovremeno, mi u Rijeci plaćamo račune za odvoz otpada koji su izračunati potpuno nejasnom, netransparentnom i čudnom matematikom. A zapravo su izračunati da pokrivaju troškove Marišćine koja je u trenutku gradnje instalirala zastarjelu tehnologiju koja ne samo da ne vodi u nikakvu budućnost već nema ni dostatan kapacitet da pokriva ljetne mjesece kada je turistička sezona u punom jeku. Ljubljana svoj otpad sortira i reciklira, a naša Marišćina nema ni sortirnicu, a kamo li reciklažni pogon”, rekao je Jakovac.
Kada je riječ o zelenim površinama, Jakovac je iznio podatak da prema službenim podacima, Grad Rijeka ima 162 hektara koji se vode kao zelene površine. No, od toga broja na zelene površine u samom gradu (javni parkovi, travnjaci oko građevina, zaštitne zelene površine) otpada samo 54,35 hektara, što s obzirom na popis stanovništva iz 2011. godine prema kojem je Grad Rijeka imala 129 tisuća stanovnika, znači samo 0,0004 ha odnosno 4 m2 po stanovniku. Inače, poželjni minimum u EU iznosi 20 m2 po stanovniku, rekao je Jakovac, ponovivši da je nažalost situacija i s tako malim zelenim površinama alarmantna te da kvalitetno održavanje i po mogućnosti povećanje zelenih površina mora biti gradski pioritet. Jakovac je na kraju otkrio da je Lista za Rijeku stupila u kontakt s francuskom tvrtkom Carbios koja ima viziju i strategiju širenja svoje tehnologije razgradnje i recikliranja plastike putem franšiza i zastupništva na druge zemlje, te da stranka vidi Rijeku kao mogućeg partnera Carbiosa i budućeg predvodnika regije u eko tehnologijama.
Na kraju konferencije za novinare Ana Blečić Jelenović je poslala poruka građanima. “Podržite nas jer želimo donijeti promjene i zbrinjavati otpad na siguran i ekološki način za nas i nove generacije uz bržu, ekološku i povoljniju uslugu te pritom razvijajti grad u zelenom, čišćem i zdravijem smjeru”, zaključila je Blečić Jelenović.


Posted

in

by

Tags: