Lista za Rijeku se ne svrstava ni uz SDP ni uz HDZ

Vijećnici Kluba Liste za Rijeku na posljednjoj su sjednici ostali u vijećnici kako bi se mogla donijeti odluka o raspisivanju izbora za mjesne odbore. To je bila jedina moguća odluka za svakog člana Gradskog vijeća koji želi biti odgovoran prema svom gradu i građanima. Međutim, nismo bili spremni preuzeti odgovornost za onakav prijedlog zaduženja Energa, a unaprijed najavljujemo da ćemo biti i protiv prijedloga poskupljenja komunalne naknade koji je trenutno na javnoj raspravi, istaknuo je tajnik stranke Predrag Miletić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

– Naš stav oko novih izbora je nepromijenjen. Mi smisao vidimo jedino u zajedničkim izborima i za gradonačelnika i GV. Rezultat izbora samo za vijeće moze biti ili apsolutna većina SDP koalicije ili nova fragmentacija gradskog parlamenta i isto stanje kakvo imamo sada. Ali spremni smo na izbore u svakom trenutku što smo i pokazali potezom koji je omogućio raspisivanje mjesnih izbora 2.12.

Laži HDZ-a o trgovini i cijeni inicijative povratka povijesnih toponima u Starom gradu

– Vijećnica Ivona Milinović laže kada tvrdi da je Lista za Rijeku politički trgovala za inicijativu postavljanja povijesnih naziva u Starom gradu, rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

– Lista za Rijeku je sigurno zaslužna za stvaranje atmosfere u gradu u kojoj je moguće provesti takvu inicijativu, ponosni smo na to i smatramo to važnim korakom u promociji različitosti jednog otvorenog grada u kojem se svi osjećaju ravnopravno. Međutim, u trenutku u kojem su za zajednički stol sjeli predstavnici Zajednice Talijana i gradonačelnik, mi smo se odmaknuli kako bi se priča depolitizirala i prema obje strane komunicirali da ćemo bezuvjetno podržati svaki dogovor do kojeg dođu, objasnio je Švorinić

– Milinović laže i kada izmišlja cifru od milijun i pol kuna koliko je navodno potrebno za izradu ploča s 31 natpisom. Nekome pri zdravoj pameti uistinu je teško povjerovati u podatak da je za ploču s nazivom ulice potrebno utrošiti 50.000kn/kom. Ali kolegici nisu problem cifre nego sa izmišljenim brojkama pokušava zamaskirati stvarne razloge protivljenja ovoj simboličnoj i benignoj inicijativi. Cifre su dimna zavjesa za Milinovićkin šovinizam i ksenofobiju, ona ne želi manjine, ili bilo kakva obilježja naše različitosti, vidjeti u javnom prostoru. Manjine mogu postojati ako se drže svoja 4 zida, a društva koja funkciniraju na takav način manjinama šalju poruku – vi niste dio nas i ne trebate postojati! Za takvo se društvo zalaže vijećnica Milinović i to je u suštini njenog protivljenja obilježavanju povijesnih toponima u užem centru grada, zaključuje predsjednik Liste za Rijeku.

Šovinisti i ksenofobi ne mogu biti na čelu Odbora za manjine

A da to nije upereno samo protiv Talijana nego i protiv drugih, misli i dopredsjednik stranke Sandi Basić.
– Ista vijećnica je nedavno na svom facebook profilu za PGŽ dožupana iz reda srpske manjine napisala da je neprijatelj države kojeg treba uhapsiti i deportirati. Zbog svega ovoga mislimo da su sazrijeli uvjeti da se Ivona Milinović smijeni s mjesta predsjednice Odbora za manjine Gradskog vijeća i od HDZa zatraži da predloži drugog kandidata. Sigurni smo da i u aktualnom sazivu GV većina članova kluba HDZ ne podržava njene ekstremističke stavove. Vijećnica Milinović svojim stavovima ima pravo sramotiti sebe i svoju stranku, ali je nedopustivo na ovaj način sramotiti instituciju Gradskog vijeća, zaključio je Basić.


Posted

in

by

Tags: