Lista za Rijeku: Romolo Venucci zaslužuje gradski muzej

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljena je inicijativa Liste za Rijeku da se u proračunu za 2019. Godinu pronađu inicijalna sredstva za uređenjem prostora na kojem bi se organizirao stalni postav umjetničkih djela riječkog umjetnika Romola Venuccija. Kako je istakuo tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić, radi se o jednom od amandmana koji će stranka predložiti na prijedlog proračuna koji će se idućeg tjedna naći pred vijećnicima.

Povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić je uz podršku ovoj inicijativi podsjetila kakav je interes Riječana izazvala posljednja izložba Venuccijevih dijela.
– Radi se o velikom umjetniku, najplodnijem riječkom slikaru 20. stoljeća, ali i pedagogu čiji rad je sačuvan do danas. Njegova djela su danas razasuta po tri muzeja i privatnim zbirkama, trebalo bi ih objediniti i zaštiti od rasprodaje. Romolo Venucci je ličnost koja je svojim životom i radom odrazila povijesne i političke mijene kroz koje je prolazila Rijeka, koja je tijekom 70 godina Venuccijeva života promijenila tri države. Zbog toga predstavlja simbol riječkog identiteta kojim se svi u gradu bavimo ali je pitanje jesmo li ga pronašli, istaknula je Glavočić koja smatra kako se od Venuccija može napraviti istinski gradski brand na način na koji su to u Splitu napravili s Emanuelom Vidovićem.

Akademski slikar Mauro Stipanov podržava inicijativu i misli kako se s njom kasni barem 30 godina.
– Venucci je jedna od rijetkih istinskih vrijednosti ovog grada čija vrijednost prelazim gradske i nacionalne granice. U ovom trenutku barem stotinjak njegovih djela može biti izloženo u bilo kojem svjetskom muzeju, zaključio je.


Posted

in

by

Tags: