Lista za Rijeku protiv nepotizma i sukoba interesa u radu gradske uprave

Je li Rijeka najtransprentniji grad u Hrvatskoj čime se gradonačelnik Obersnel voli hvaliti? Jer najnovija afera potvrđuje upravo suprotno. Gotovo četvrtina iznosa koji je Grad Rijeka uložio u održavanje svojih poslovnih prostora potrošeno je za prostor bivše tržnice na Turniću čiji je zakupac privatna tvrtka RIS – Računovodstvo i savjetovanje, a koja je vlasnički povezana s Vincom, tvrtkom u obiteljskom vlasništvu Vladimira Benca, pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom. U cilju razvoja efikasnije i zaista transparentnije gradske uprave, Lista za Rijeku je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predložila razrješenje pročelnika Vladimira Benca i dopunu etičkog kodeksa službenika i namještenika upravnih tijela Grada kojim bi se spriječio sukob interesa na način da se za pročelnike upravnih tijela primjenjuju jednaki kriteriji kakvi vrijede za dužnosnike sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.
– Uvjeren sam da će gradonačelnik Obersnel na kraju morati smijeniti pročelnika Benca ali zabrinjava da je za takvu odluku potreban toliki pritisak javnosti jer je sukob interesa u konkretnom slučaju vidljiv iz aviona, zaključuje Švorinić koji smatra da ovakve afere bacaju ljagu i na sve one službenike koji pošteno obavljaju svoj posao.
Konkretni prijedlozi za razrješenjem pročelnika i izmjene etičkog kodeksa biti će po hitnom postupku upućene i na posljednju sjednicu Gradskog vijeća koja je na rasporedu na kraju mjeseca.
Da treba izvršiti korjenite promjene u radu gradske uprave misli i tajnik stranke Predrag Miletić koji smatra kako bi rad gradske uprave trebao biti u funkciji interesa građana, a ne interesnih skupina i pojedinaca.


Posted

in

by

Tags: