Lista za Rijeku odgovorno u Gradskom vijeću, odlučno protiv govora mržnje i netolerancije

Nakon burnog prošlog političkog tjedna u gradskoj politici, javnosti se danas tiskovnom konferencijom obratila Lista za Rijeku.

Predsjednik stranke Danko Švorinić istaknuo je kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća podržana najracionalnija odluka o kreditu 44 milijuna kuna od kojeg oko 27 milijuna ide za dovršetak Palače šećerana, a oko 17 milijuna na rekonstrukciju Galeba.
– Donošenjem ove odluke je izbjegnuto niz negativnih efekata po poslovnu reputaciju grada s obzirom na mogućnost gubitka prava na oko 69 milijuna kuna iz EU fondova, kratkoročnog udara na gradski proračun i ugrožavanja već započetih kapitalnih projekata. U ovom slučaju postojali su argumenti za i protiv i zato smatramo da su različita razmišljanja i stavovi o ovoj temi normalni u jednom demokratskom društvu, istaknuo je Švorinić koji, međutim, ne misli da je normalno ono što je manji broj vijećnika u suradnji sa ekstremistima izvan Gradskog vijeća pokušao napraviti uoči i nakon sjednice.

POLITIČKI EKSTREMIZAM I GOVOR MRŽNJE U GRADSKOM VIJEĆU

– Radilo se o organiziranoj akciji prijetnji, vrijeđanja neistomišljenika začinjenoj enormnoj količini govora mržnje na društvenim mrežama čime se namjeravalo utjecati na izjašnjavanje vijećnika. Takav način političke borbe nije ni legitiman ni legalan. Takvi pokušaji nikada neće utjecati na odluke nas u Klubu Liste za Rijeku ali je moguće da takvim pritiscima podlegnu neki drugi vijećnici i zbog toga su takve metode nedopustive i za svaku osudu. Velika većina vijećnika u tome nije sudjelovala ali oni najekstremniji nažalost jesu, zaključio je.

– Sa ovakvim ponašanjem je povezana i sramotna izjava vijećnice Ivone Milinović koja je potvrdila naša upozorenja da u Gradskog vijeća nakon dugo vremena imamo eksponente političkog ekstremizma. Ovdje se ne radi ni o ekscesu ni o vađenju iz konteksta nego o kontinuitetu skandaloznih izjava i stavova potpuno neprimjerenih normalnom građanskom društvu. Na neki način je i dobro da se ovim kolegica u potpunosti razotkrila. Ona i dalje odbija snositi odgovornost za izrečeno i podnijeti ostavku na dužnosti koje obnaša ali su se od nje ogradile praktično sve parlamentarne političke stranke, osim za sada Akcije mladih. Vjerujem da ćemo svi skupa smoći snage oko tako ekstremnih pojedinaca u Gradskom vijeću podignuti sanitarni koridor jer sa takvima nikakve suradnje nema. Za netoleranciju nema tolerancije!

MARCHIG: ŠTETNA RADIKALIZACIJA I TOTALNI RAT DIJELA OPORBE PROTIV PROJEKTA EPK

– Koliko je ovakvo radikaliziranje u i oko Gradskog vijeća totalni rat po pitanju projekta EPK do sada bio apsurdan najbolje govori primjer projekata u Benčiću poput Dječje kuće i T-objekta koji su prošle godine jedva prošli upravo glasovima Liste za Rijeku. Zbog toga nas je dio kolega iz opozicije prozivao prodanima i izdajicama, a onda je nekoliko mjeseci kasnije isti taj projekt podržala i hrvatska Vlada, istaknula je članica Savjeta stranke Laura Marchig koja poziva na smirivanje strasti, pogotovo tokom iduće godine.

– EPK je prilika koja se našem gradu ukazuje jednom u 50 godina. Ne radi se projektu ni gradonačelnika Obersnela ni SDP-a i Liste za Rijeku nego svih nas bez obzira na političku orijentaciju, zaključila je.

MILETIĆ: ŠOVINISTIČKI ISPAD IVONE MILINOVIĆ NAPAD NA SUŽIVOT I MULTIKULTURALNOST KAO BITAN DIO IDENTITETA GRADA

Gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić također se osvrnuo na šovinistički ispad Ivone Milinović okarakteriziravši ga napadom na suživot i multikulturalnost kao bitan dio identiteta grada.
– HDZ-ova vijećnica je u javnim istupima bila opsjednuta Listom za Rijeku i to ponajviše iz ideoloških razloga jer predstavljamo politiku koja je suprotnost njezinoj – promocije multikulturalnosti, različitosti i suživota. Do sada je vodila u doslovnom smislu antiriječku politiku tj iskazivala negativne stavove prema svemu što je dio riječkog identiteta poput riječke trobojnice ili povijesne ličnosti Riccarda Zanelle kojeg je povijest zabilježila kao prvu osobu koja je došla u sukob s fašizmom, a kao predsjednica odbora za nacionalne manjine izjednačavala je naše sugrađane Talijane s fašistima, istaknuo je Miletić


Posted

in

by

Tags: