Lista za Rijeku o riječkom kazalištu: Filipović prvi gradonačelnik koji je u sporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture stao na stranu Zagreba

Dana 10. studenoga 2022. godine tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić i član Predsjedništva Sanjin Matijević održali su ime stranke tiskovnu konferenciju o stanju u HNK Ivana pl. Zajca. Cijela izjava za medije slijedi u nastavku:

Povodom ovih peripetija oko intendanta HNK Ivana pl. Zajca, mi u Listi za Rijeku želimo podsjetiti javnost da se ovo silovanje centralne vlasti, odnosno, stavljanje takozvanih “veta” ministara, događalo i ranije, stvarajući od našeg grada grad slučaj, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić.

– Podsjetili bi i da su ministri uprave dva puta poništili odluke Gradskoga vijeća o grbu i zastavi grada 1998. i 2018. godine, od kojih je jedan od ministara bio čak i kazneno osuđivana osoba. Isto tako, podsjetili bi da je i 1999. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić stavio veto na od Gradskoga vijeća izabranog intendanta Slobodana Šnajdera, a sada se to ponovno ponavlja. Riječ je o svakako duboko nedemokratskim odlukama koje imaju očitu svrhu derogirati odluke tijela javne vlasti na lokalnoj razini te još jednom potvrditi katastrofalnu činjenicu da je Republika Hrvatska bolesno centralizirana država kojoj je izraz “lokalna samouprava” samo mrtvo slovo na papiru. Ono što posebno pada u oči da svaki puta kada bi se Gradu Rijeci događalo ovakvo nametanje centralne vlasti, odluke Gradskoga vijeća imale su punu podršku aktualnih gradonačelnika, konkretno Slavka Linića i Vojka Obersnela. Ovoga puta imamo paradoksalnu i pomalo bolesnu situaciju gdje gradonačelnik Marko Filipović podržava grubo nametanje centralne vlasti prema odlukama Gradskoga vijeća Grada Rijeke te dovodi u pitanje dignitet Gradskoga vijeća, ali i dignitet Grada Rijeke čiji je gradonačelnik. Građani Rijeke još nisu imali prilike vidjeti ovakvu situaciju od strane nekoga tko vrši funkciju gradonačelnika Rijeke i samim time postavlja se pitanje ima li takav gradonačelnik i dalje legitimitet voditi ovaj grad, zaključio je Miletić.

– Iskoristili bismo ovu tiskovnu konferenciju da problematiziramo i ponašanje dijela vijećnika iz kluba Možemo-Akcija mladih-Unija Kvarnera koji su svoje osobne obračune u inicijativi za smjenu članova Kazališnoga vijeća bezuspješno pokušali predstaviti borbom za javni intere, istaknuo je član Predsjedništva Liste za Rijeku Sanjin Matijević.

– Prije svega, smiješno je sankcionirati članove tijela čije prijedloge Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici usvaja dvotrećinskog većinom. Već to je samo po sebi dokaz da članovi Kazališnog vijeća koji tamo predstavljaju Grad Rijeku kao osnivača ustanove rade ono što im je i posao, odnosno zastupaju interese osnivača. Posebno je neprimjeren ostrašćeni istup vijećnika Zeliča koji je pred vijećnicima predsjednika Kazališnog vijeća optuživao konfuznim i neprovjerljivim optužbama, a koje nisu bile dio službene inicijative za smjenu, i to u situaciji u kojoj mu predsjednik Kazališnog vijeća nije mogao odgovoriti budući da nije ni pozvan na sjednicu. Postavlja se pitanje radi li se ovdje o nekakvoj tihoj podršci SDP-u, jer evidentno je da Možemo i SDP imaju političku trgovinu na relaciji zagrebačka Skupština – riječko Gradsko vijeće, no sigurno je da riječki birači nisu birali stranku Možemo da zastupa interese Zagrepčana nego Riječana, zaključio je.