Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa zajedno na izbore za PGŽ skupštinu

Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa na izbore u Primorsko-goranskoj županiji izlaze s namjerom da Županijskoj skupštini zaživi snažna regionalna opcija koja će se u iduće četiri godine boriti za to da postanemo najrazvijenija hrvatska regija i iskoristimo brojne neiskorištene potencijale, rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na konferenciji za novinare održane danas u Rijeci na kojoj je predstavljena koalicija Liste za Rijeku i nedavno osnovane Kvarnerske inicijative-regionalne platforme.
Prema Švorinićevim riječima, ova će koalicija na izbore izaći s kandidatima za gradonačelnike Rijeke i Opatije, te načelnike Viškova i Klane, imat će kandidate i u Kastvu, Omišlju i Bakru, a očekuju i podršku više nezavisnih lista, pojedinaca te manjinskih organizacija u Primorsko-goranskoj županiji. Dodao je da će se kandidati ove koalicije u Županijskoj skupštini boriti za četiri ključna programska pravca: sinergiju Rijeke i Županije kao temelj razvoja regije, decentralizaciju ovlasti Županije, aktivan odnos prema pomorskom dobru i planinskom području te rješavanje problema odlaganja otpada i Marišćine.
Ante Štampalija, predsjednik Kvarnerske inicijative i kandidat za gradonačelnika Opatije, kazao je da Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa vjeruju da unatoč većem stupnju razvijenosti Opatije, Rijeke i Primorsko-goranske županije u odnosu na neke druge dijelove Hrvatske, ima puno prostora za napredak, jer su brojni potencijali neiskorišteni, gospodarski stagniramo i mladi nam odlaze, te da je zajednički nastup na izborima usuglašen zbog želje da se stvari konačno promjene, da u Opatiji, Rijeci i cijeloj Županiji, kreiraju okvir koji će poticati investiranje i zapošljavanje te građanima na taj način osigurati pristojan standard.
“Sinergija Rijeke i Županije treba biti temelj razvoja regije. Rijeka i njena okolica, koje su po broju stanovnika i gospodarskoj snazi srce i pluća Županije, i iz županijske perspektive trebaju biti prepoznati kao razvojni motor. Trenutni odnosi Grada Rijeke i Županije su protokolarni a ne produktivni. To treba promijeniti. Županija se treba decentralizirati, posebno prepuštajući dio svojih ovlasti Rijeci kao njenom središtu, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave u Županiji koje za to imaju kapaciteta”, rekla je Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke, dok je Tamara Smokvina, kandidatkinja za načelnicu Viškova, govorila o problemu Marišćine.
“Institucije Primorsko-goranske županije moraju konačno preuzeti svoju odgovornost i projekt Marišćina podvrći temeljnoj neovisnoj reviziji, te, kada se utvrdi da postojeće rješenje ugrožava zdravlje ljudi i prirodu, da je zastarjelo i ekonomski neisplativo, krenuti u proces njegovog zatvaranja”, rekla je Smokvina, dodajući da paralelno s time, na podlozi stručnih mišljenja i javne rasprave, zajedno sa svim zainteresiranim općinama i gradovima treba pronaći novo rješenje za zbrinjavanje otpada u budućnosti. Prema njenom mišljenju, nedopustivo je dozvoliti da odabirom neadekvatne lokacije i MBO tehnologije lokalno stanovništvo jedne Općine bude kolateralna žrtva loše politike i biološkog otpada cijele županije.


Posted

in

by

Tags: