Lista za Rijeku i Centar žena: Zajedno u borbi za ljudska prava!

Povodom Međunarodnog dana žena, članovi Liste za Rijeku posjetili su i podržali rad Centra za participaciju žena u društvenom životu. Centar je osnovan 2006. godine, a pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć i psihosocijalnu pomoć i podršku te pomoć i podršku žrtvama seksualnoga nasilja. Predsjednica Centra, Antonija Pintar tim povodom je predstavila projekte i rad udruge te istaknula kako ženama na Dan žena ne trebaju koncerti nego dosljedna primjena zakona kojima bi im se osigurala ravnopravnost.
Dopredsjednica Kluba žena Liste za Rijeku Laura Marchig istaknula je potrebu ratifikacije Istanbulske konvencije, dokumenta koji uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja, dostupnosti centara za pomoć, telefonsku liniju za pomoć te jamče kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja
– U Listi za Rijeku nas zabrinjava da je postotak žena u Saboru nakon zadnjih parlamentarnih pao na zabrinjavajućih 12,7 posto. Brine nas i cjelokupna politička situacija, interni sukobi u strankama u kojima uvijek žene stradaju dok se muškarci bore za položaje, istaknula je.
Članica Savjeta Liste za Rijeku Nelida Pogačić istaknula je podatak prema kojem su Riječanke prije gotovo 100 godina, među prvim ženama u svijetu, imale pravo glasa.
– Danas kad se dovode u pitanje već davno stečena ženska prava, kad je još uvijek nužno postojanje udruga civilnog društva koje pomažu ženama kojima je ugroženo osnovno pravo – pravo na egzistenciju, s pravom se pitamo u kakvom to društvu živimo, zaključila je uz apel sugrađanima, političarim i institucijama da ne zatvaraju oči i ne okreću glavu pred nasiljem te stvore pravni okvir koji će na primjereni način prevenirati i regulirati obiteljsko i drugo nasilje.


Posted

in

by

Tags: