Lista za Rijeku čuva riječki identitet: Uskoro povijesna trobojnica i vizualna dvojezičnost u centru!

Švorinić: Lista za Rijeku jedan od najvažnijih promotora riječkog identiteta

Na današnji dan prije godinu dana vratili smo riječkog orla na gradsku uru čime je nakon 68 godina ispravljena povijesna nepravda i simbol grada vraćen na mjesto koje mu pripada. Lista za Rijeku kao jedina riječka stranka i jedan od najvažnijih promotora riječkog identiteta nastavlja sa inicijativama vezanim uz gradski identitet koje uskoro namjeravamo realizirati, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik stranke Danko Švorinić.

Pogačić: Ministarstvo uprave dvije godine opstruira jednoglasnu odluku o povratku riječke trobojnice, predložit ćemo Gradskom vijeću donošenje Odluke o povijesnoj zastavi za koju ne treba dozvola države!

– Pune dvije godine nema potvrde Ministarstva uprave nakon odluke Gradskog vijeća o povratku riječke povijesne trobojnice. Budući da se ovakva situacija još nije dogodila i da se radi o očiglednoj opstrukciji jednoglasne odluke predstavnika svih Riječana, uskoro ćemo u proceduru uputiti prijedlog Odluke o povijesnoj riječkoj zastavi za koju nije potrebno odobrenje ministarstva i koja bi se mogla vijoriti uz aktualnu službenu zastavu, najavila je članica Savjeta stranke Nelida Pogačić.

Marchig: Nastavljamo s realizacijom vizualne dvojezičnosti, imamo i podršku EFA-e

Članica Savjeta Laura Marchig smatra kako je inicijativa da o uvođenju vizualne dvojezičnosti, barem u povijesnom središtu grada, naišla je na vrlo dobar odjek te ju Lista za Rijeku uskoro namjerava formalizirati.
– U tijeku su i konzultacije unutar autohtone talijanske zajednice te očekujemo i njihove konkretne prijedloge kako našu inicijativu provesti u praksi. Za ovaj projekt dobili smo i podršku European Free Alliancea i planiramo održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se predstavili slični primjeri iz našeg okruženja. Rijeka je jedan od rijetkih multikulturnih gradova u regiji koja takvo rješenje nema i namjeravamo to vrlo uskoro promijeniti. Ne radi se samo o pitanju važnom za talijansku autohtonu zajednicu nego i za riječki identitet kojem želimo vratiti srednjoevropsku komponentu, istaknula je.

Laura Marchig, Mladen Pantar, Darko Cvitković, Danko Švorinić, Predrag Miletić, Zvonimir Gržeta i Nelida Pogačić

Miletić: Komemoracija umjesto Obersnelove proslave 25 godina osnutka grada Rijeke!

U tom smjeru idu i inicijative za obilježavanjem važnih povijesnih datuma koje je najavio tajnik stranke Predrag Miletić.
– Prema gradonačelniku ćemo ići sa inicijativom da se obilježi 6.6. kao Dan riječke zastave i grba. Ako za Dan Svetog Patrika, riječke dizalice mogu pozeleniti, želimo da jedan dan u godini zasvijetle i u riječkim bojama te da se na balkonu Korza 16 po prvi puta nakon dugo godina pojavi i riječka povijesna trobojnica. Također, ćemo inicirati da se iduće godine dostojno obilježi 300 godina od proglašenja slobodne riječke luke. Lista za Rijeku će oba datuma svakako obilježiti ali želimo da to uđe i u službeni protokol. Bez obzira na političke razmirice smatramo da su ovo pitanja oko kojih možemo postići konsenzus, najavio je i osvrnuo se na današnju proslavu 25. godišnjice osnutka grada Rijeke.
– Tada je razbijena općina Rijeka, a grad sabijen na 44 kvadratna kilometra. Iz tog razloga smatram da je umjesto proslave trebalo organizirati komemoraciju, zaključio je.


Posted

in

by

Tags: