Laura Marchig i Filip Jakovac zamjenici Ane Blečić Jelenović u kandidaturi za riječku gradonačelnicu!

Prvi smo skupili potpise, u srijedu ćemo predati moju kandidaturu za riječku gradonačelnicu i listu za Gradsko vijeće. U sam finiš kampanje ulazimo sa sloganom “Naš glavni grad je Rijeka”‘. Jedina smo riječka stranka na ovim izborima, nastavljamo i u iduće četiri godine sa zaštitom interesa Rijeke i Riječana. Borimo se za promjene, a ne zamjene, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj predstavljanju zamjenika Ane Blečić Jelenović, kandidatkinje Liste za Rijeku za riječku gradonačelnicu, predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.   

“Kako se približavaju izbori tako se sve više obećavaju brda i doline. Poput Kolinde Grabar Kitarović koja je u predsjedničkoj kampanji imala potrebu, ničim izazvana, obećati plaće od 8.000 dolara, tako i sada jedan od kandidata za riječkog gradonačelnika obećava 8.000 radnih mjesta. Ni manje ni više. Pitam se kako neko tko želi biti gradonačelnik misli da s te funkcije može dijeliti poslove kapom i šakom, bez pokrića u realnosti, i otkud potreba da obećava ono za što već sada svi znaju da neće biti ostvareno. Na početku kampanje obećala sam da ću biti odgovorna i prije i poslije izbora, da neću obećavati ništa što neću moći stoposto i ostvariti. Naravno da želimo nova radna mjesta, i to što više njih, ali gradska vlast na čelu s gradonačelnicom je tu da stvori uvjete za investicije i nova radna mjesta a ne da dijeli poslove u predizborne svrhe. Pa ako trend otvaranja novih tvrtki i novih radnih mjesta potaknut našim mjerama budc sa svakim danom sve bolji, tko će biti sretniji od nas i naših sugrađana”, rekla je Ana Blečić Jelenović, dodajući da u duhu odgovorne politike predstavlja dvoje svojih odgovornih zamjenika, inače članova predsjedništva Liste za Rijeku, Lauru Marchig i Filipa Jakovca.

“Vjerujem da ćemo zajedno biti u stanju pokriti sva područja ključna za funkcioniranje grada. Ja ću, prije svega, naglasak staviti na funkcioniranje gradske uprave, poticanje poduzetništva i pregovore s državopm i županijom oko povratka obale pod ingerencije Grada Rijeke. Laura je doma kada su u pitanju kultura, očuvanje baštine te ljudska i manjinska prava, a Filip se najbolje snalazi u komunalnoj i socijalnoj politici. O ostalom ćemo brinuti svi zajedno”, kazala je Ana Blečić Jelenović.

Filip Jakovac predstavio je Lauru Marchig kao istaknuta intelektualka, koja iam dubok trag u riječkoj kulturi, posebno pak u kulturi talijanske nacionalne zajednice na prostoru Hrvatske i Slovenije. Njene ljudske i profesionalne kvalitete garancija su da će građani Rijeke u svakom trenutku imati na raspolaganju osobu koja razumije njihove probleme i sve će učiniti da ih riješi.

Laura Marchig je Filipa Jakovca predstavila kao aktivista, gorljivog zagovornika održivog razvoja, vodećeg stranačkog ekologa posvećenog rješavanju problema zbrinjavanja otpada i održavanja zelenih površina. Istakla je da je Jakovac posebno osjetljiv na socijalne probleme i želi grad koji će se primjereno i djelatno a ne samo deklarativno brinuti kako za socijalno potrebite tako i za beskućnike, a i gorljivi je pobornik brige o životinjama.

Laura Marchig je rođena u Rijeci. Istaknuta je spisateljica, dramaturginja, prevoditeljca i kulturna djelatnica talijanske autohtone nacionalne zajednice koja živi u Rijeci. Politička je aktivistica i članica predsjedništva Liste Za Rijeku – Lista per Fiume, te je tajnica Udruge Slobodna Država Rijeka – Associazione stato libero di Fiume. Bila je i novinarka, glavna urednica tromjesečnog časopisa za kulturu na talijanskome jeziku «La Battana», te je deset godina bila ravnateljica Talijanske drame Hrvatskoga narodnog kazališta «Ivana pl. Zajca» iz Rijeke.

Laura Marchig è nata a Fiume ed è una delle personalità di spicco della Comunità Nazionale Italiana. Scrittrice, drammaturga e traduttrice, è anche un’attivista politica ed è membro della presidenza del partito Lista za Rijeku – Lista Per Fiume. È segretaria dell’Associazione Stato Libero di Fiume. È stata anche giornalista e caporedattrice del trimestrale di cultura “La battana” , nonché direttrice, per ben dieci anni, del Dramma Italiano del Teatro Nazionale Croato Ivan de Zajc di Fiume.

Filip Jakovac svestrani je magistar prava, filantrop, ekolog, turistički vodič i putoholičar koji je posvetio privatni život putovanjima i istraživanjima svijeta sa svojim Jugom, Koral 55, a poslovno vodi turističku agenciju Meraki, specijaliziranu za neobična, autentična i avanturistička putovanja Balkanom. U svom životu se istaknuo na rukovodećim pozicijama brojnih udruga i inicijativa od Europske Udruge Studenata Prava Rijeka do predsjedavanja udrugom Građanske Inicijative Regije – GIR koja trenutno radi na stvaranju prvog riječkog muzeja na otvorenom – Molo Longo – riječki đir. Trenuntno član mjesnog odbora Kozala i jedan od idejnih tvoraca sveobuhvatnog projekta “Kozala je živa”. Donedavni predsjednik podmlatka Liste za Rijeku.


Posted

in

by

Tags: