Konferencija Liste za Rijeku i EFA-e: Obnovljivi izvori energije kao odgovor na europsku ovisnost o ruskim energentima

U kongresnoj dvorani hotela Bonavia, održana je konferencija pod nazivom „Energetska održivost u Europskoj Uniji. Od energetske krize do suvereniteta i autonomije.“ u organizaciji Liste za Rijeku i European Free Alliancea. Konferenciji su nazočili potpredsjednici EFA-e Patrik Peroša i Roberto Visintin a među istaknutim gostima svoja su stručna izlaganja održali Marcel Coderch iz Esquerra Republicana de Catalunya, Mlađen Malešević iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, te domaći izlagačima Ana-Marija Boromisa s Fakulteta političkih znanosti, Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera te Zlatko Moranjak iz Liste za Rijeku.

Ruska agresija na Ukrajinu razotkrila je ovisnost Europe o ruskoj energiji kao jedan od najvećih problema s kojima se EU trenutno suočava. EU također treba potaknuti svoju proizvodnju obnovljive energije za prelazak na budućnost čiste energije. Obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar i sunce, ključni su za diverzifikaciju buduće energetske budućnosti Europe, a izgradnja postrojenja za obnovljivu energiju uz poštivanje potreba lokalne zajednice glavna je politička tema u nekoliko drugih EFA teritorija, istaknuto je u najavi konferencije.

Zbog brojnih prirodnih resursa našeg lokalnog okruženja te primjera dobre prakse u manje povoljnim geografskim područjima europskog kontinenta, možemo zaključiti da sjeverni Jadran nedovoljno ulaže u vlastite potencijale za izgradnju mreže energetske opskrbe kroz obnovljive izvore energije koja prati suvremene standarde, a privatne inicijative prati suvišna birokracija i prepreke koje mogu izdržati samo oni najuporniji. Važnost energetske tranzicije treba približiti građanima kao budućnost koja donosi kratkoročne i dugoročne koristi za okoliš ali i energetsku neovisnost u kriznim vremenima. Ovakve konferencije važan su korak u pozicioniranju Rijeke na regionalnoj i europskoj karti vjerodostojne brige za vlastitu budućnost unutar EU – istaknula je predsjednica Liste za Rijeku Morana Jokić.

Kroz zanimljiva izlaganja i bogatu diskusiju prezentirani su brojni primjeri dobre prakse na rasponu od švedskog grada Malmӧa do našeg lokalnog primjera otoka Krka, za koje su statistički i znanstveno-istraživački interpretirani rezultati do kojih su lokalne zajednice ovog tipa stigle inzistirajući na vlastitoj tranziciji iz jednog energentskog sustava u drugi, ne čekajući na globalne pritiske i nesigurnosti. Sudionici su imali priliku saznati o brojnim oblicima održivih rješenja koja se oslanjaju na sunce, vjetar, vodu i biomasu unutar europskog kontinenta, kako se u većini država članica na prilično ujednačen način ulaže u obnovljive izvore energije, ostavljajući Hrvatsku sada već desetljećima iza sebe po stupnju i udjelu zastupljenosti čiste energije u odnosu na fosilna goriva – i to na predzadnjem mjestu svih država članica.

Uz pozitivne aspekte i apsolutno povjerenje u čistu energiju, raspravljalo se i o potrebi fosilnih goriva i drugih industrija koje se oslanjaju na neobnovljive energente u procesu proizvodnje ili zbrinjavanja otpada kojeg proizvode postrojenja za čistu energiju. Od društveno relevantnih pitanja posebno se razmatrao koncept potrebe konstantnog ekonomskog i gospodarskog rasta, oko kojeg su izlagači imali više različitih intuicija i teoretskih polazišta.

S obzirom na rezultate današnjeg interdsiciplinarnog skupa, koji je ukazao na potrebu da kroz europsku suradnju ostvarujemo odgovornu ulogu lokalne politike, konferencija se pokazala značajnom za zaštitu lokalnih interesa i njihovog logičnog planiranja u okviru realizacije većih regionalnih investicija u gospodarstvu i energetici.