Koljanin i Švorinić: Besplatni odgovor na plaćeni Komadinin oglas!

Nakon što smo na tiskovnoj konferenciji problematizirali činjenicu da se Primorsko-goranska županija ponaša Rijekafobično i izbjegava sudjelovati u ulaganjima u svoj glavni grad, župan Komadina je odgovorio plaćenim oglasom od 30.000 kuna u Novom listu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Liste za Rijeku i kandidat za zamjenika župana Danko Švorinić.

“Činjenica je da Komadina u svom odgovoru nije progovorio o onome što smo zapravo preko primjera sporta htjeli istaknuti: da Županija financira samo ono što po zakonu mora, a da je pod njegovim vodstvom propustila razviti takav odnos s Gradom Rijekom koji bi, kroz različita infrastrukturna ulaganja i projekte, rezultirao bržim razvojem i grada i županije. Svaka normalna regija u Europi u svojoj strategiji razvoja polazi od svog središta i na njemu temelji budućnost. A naša županija kao da se boji svog glavnog grada. Građani Rijeke pune oko polovicu županijskog proračuna i voljeli bi od postojanja županije osjetiti i nešto konkretnije od plaćenih oglasa u regionalnim medijima”, istaknuo je Švorinić, dodajući da primjerice, županija ne sufinancira kazalište jer se nalazi u Rijeci, a koriste ga svi stanovnici županije, kao ni bazen koji koriste svi stanovnici županije i sve ostale sportske objekti koje koriste u najmanju ruku i stanovnici prstena, a nije uložila niti kune u objekte koji se grade ili su se izgradili u sklopu EPK, a kojima će se koristiti svi stanovnici županije, ignorira dugogodišnji problem Teatro Fenicea, a uz to smo jedini važniji hrvatski grad na moru koji nema svoju regionalnu lučku upravu.

“Umjesto suočavanja s ovom zbiljom, Komadina nam servira šuplju priču o financiranju ustanova  čiji je zakonski osnivač, a imaju sjedište ili se nalaze u Rijeci. Tako je nabrojao srednje škole o kojima brine Županija i u koje idu djeca iz šire i bliže riječke okolice, a za koje inače novce osigurava državni proračun. Nabrojio je i muzeje čiji je osnivač, a koji se eto nalaze u Rijeci pa ispada da je to neka donacija Županije Gradu Rijeci. Potom je nabrojio zdravstvene ustanove koje se opet, gle čuda nalaze u županijskom središtu i najmnogoljudnijem mjestu, gdje su i najpotrebnije, a ne recimo na otoku Plavniku ili na Golom otoku. Pa je onda spomenuo i EPK da se čovjek zapita bili uopće bilo normalno da je Rijeka bila Europska prijestolnica, a da Županija ničim nije pridonijela, isto kao što je naveo “desetke milijuna kuna” koje su otišle raznim udrugama u Rijeci, jer bi valjda udruge trebale imati sjedište na Risnjaku a ne tamo gdje žive ljudi. Čak je spomenuo i Platak i obje Thalassotherapije, opatijsku i crikveničku, koje, kako kaže, “koriste i građani Rijeke“, rekao je Švorinić, zaključujući da stopostotna odgovornost nije na Komadini nego i na inertnoj politici dosadašnjeg vodstva grada Rijeke, što će se nakon ovih izbora promijeniti.

“Koliko sam pogodio inzistiranjem na zadnjim sjednicama riječkog Gradskog vijeća o temi neulaganje nijedne kune Županije u kapitalne sportske objekte kao što su Dvorana Zamet, bazen Kantrida i atletska dvorana, pokazuje plaćeni oglas u Novom listu kojim Županija odnosno župan Komadina ne demantira ništa od toga, rekao je na konferenciji za novinare nezavisni kandidat za župana uz podršku Liste za Rijeku i Kvarnerske inicijative Marinko Koljanin.

Umjesto ulaganja, nastavio je Koljanin, nakon 20 godina imamo županovo neobavezujuće pismo namjere o ulaganju 1 milijun kuna u postavljanje umjetne trave na sportska igralištau kod županijskog proračuna od 1,35 milijardi kuna, umjesto da se dogovore i naprave na Kampusu četvrto sportsko igralušte, prvo u Rijeci nakon što je tridesetih godina prošlog stoljeća na Belevederu za vrijeme Italije izgrađeno današnje Omladinsko igralište, jer se 3000 riječke djece bavi nogometom na tri igrališta sa dotrajalom umjetnom travom. 

“Iako joj je to zakonska obaveza županija kao osnivač srednjih škola najavljuje gradnju prve školske  dvorane nakon 1990. godine, a već dvadeset godina se najavljuje gradnja staračkog doma i srednje škole na Krnjevu. Nema ni sinergije ni želje  da se, primjerice, grad uključi u sufinanciranje Platka, a Županija sufinancira kupovinu Tatra Fenice i zajedno apliciraju na EU fondove”, rekao je Koljanin dodajući da se dosljedno jedini bori za to da se iz javnih sredstava ulaže u sport isključivo za treninge djece infrastrukturu i rekreaciju građana, a da to Žuapnija ne radi.

“Županija pri vrhu po nekim prametrima? Što bi trebala biti pri dnu? Ali je zato druga po iseljavanju za što nije samo Županija krivac ali nije ni bezgrešna. Rijeka i Županija su taoci loših odnosa Komadine i Obersnela, nema zajedničkih projekata i suradnje zbog odnosa njih dvojice. Javna je to tajna, ali nitko to nije javno rekao, i kao u Carevom novom ruhu treba uzviknuti car je gol, odnosno reći istinu da su Županija i Grad kao i Obersnel i Komadina. Iako su iz iste stranke zaboravili su dobrobit građana Rijeke i Županije. Bili su suparnici a ne suradnici i samo su protokolarno suradivali!”, zaključio je Marinko Koljanin. 


Posted

in

by

Tags: