FOTO: POVIJESNA PRAVDA – RIJEČKI ORAO SE VRAĆA KUĆI!

Lista za Rijeku je povodom skorog povratka skulpture dvoglavog orla na Gradsku uru organizirala svečanost u riječkom Circolu. Tom prigodom okupljenima se obratio predsjednik stranke Danko Švorinić koji je istaknuo kako se radi o dovršetku inicijative pokrenute prije nešto više od deset godina kojom se željelo ispraviti povijesnu nepravdu i zaštititi riječki identitet.
– Iako će ju neki nastojati prikazati banalnom, ova naša pobjeda je sve samo ne to. Identitet je temelj svakog društva, a simboli su nam važni jer omogućuju vidjeti nevidljivo – riječki orao i ovaj povijesni spomenik simboliziraju sve ono što Rijeka jest – građanska, multikulturalna i kozmopolitska sredina. Priča o riječkom orlu je priča o riječkoj povijesti i riječkom identitetu, istaknuo je uz zaključak da se i u ovom slučaju se potvrdilo kako je pravda spora ali dostižna.
– Generacije Riječana su povijesnu pravdu čekale i dočekale nakon punih 98 godina. Riječkog orla je jedan totalitarizam oštetio oštetio još davne 1919. godine, a drugi ga srušio 20-tak godina kasnije. Na taj način su pokušali slomiti duh našeg grada, a gradovi su kao i ljudi. Sa slomljenim duhom ne možete ići naprijed, zaključio je i poručio:
– Za nekoliko dana vraćamo našeg orla kojeg su Riječani pred 358 godina dizajnirali na način da bude potpuno drukčiji od svih drugih. Po uzoru na nas same jer Rijeka i Riječani i jesu sasvim drukčiji od drugih.

Okupljenima se u ime riječke Zajednice Talijana obratila predsjednica Orietta Marot, a u programu pod vodstvom Laure Marchig sudjelovali su Mensur Puhovac, Lucio Slama, mali čakavčić Adam Katalinić, ženski zbor pod vodstvom prof Vjere Lukšić, Minicantanti, Sanjin Sanković, Martina Sanković Ivančić, Elisa Bellesi i Raul Pende iz Filodrammatica Giovani.


Posted

in

by

Tags: