EFA stranka SSW ušla u njemački parlament!

Stranka danske manjine u Njemačkoj Südschleswigscher Wählerverband (SSW) i članica European Free Alliancea ušla je u njemački parlament, prema rezultatima upravo održanih njemačkih parlamentarnih izbora!

Danska manjina u Schleswig -Holsteinu – ostatak iz vremena prije 1864., kada je Schleswig – Holstein pripadao Danskoj – ima svoju političku stranku, Odbor birača Južnog Schleswiga (Südschleswigscher Wählerverband, SSW). SSW također vodi računa o političkim poslovima nacionalnih Frizijaca, koji žive na području Sjeverna-Frizija na obali Sjevernog mora države.

Njemački izborni zakoni propisuju da su stranke danske manjine izuzete od najmanje 5 % glasova, što je obično potrebno za ulazak u njemačke parlamente na državnoj i saveznoj razini. No SSW mora postići minimalni broj glasova: Stranci je potrebno najmanje onoliko glasova koliko će posljednje (i “najjeftinije”) mjesto u parlamentu “koštati” prema mehanizmu raspodjele u sustavu proporcionalne zastupljenosti. Obično Landtag ima 69 mjesta, što znači da je SSW -u obično potrebno oko 20.000 glasova da dobije mjesto ako postoji prosječan odaziv birača.

SSW nije nominirao kandidate za savezne njemačke izbore od 1965. godine.


Posted

in

by

Tags: