EFA i Lista za Rijeku organiziraju konferenciju: ‘Energetska održivost u Europskoj Uniji. Od energetske krize do suvereniteta i autonomije’

U hotelu Bonavia će se sutra s početkom u 10 sati održati konferencija u organizaciji Liste za Rijeku i European Free Alliancea pod nazivom Energetska održivost u Europskoj Uniji. Od energetske krize do suvereniteta i autonomije.

Ruska agresija na Ukrajinu razotkrila je neovisnost Europe o ruskoj energiji kao jedan od najvećih problema s kojima se EU trenutno suočava. EU također treba potaknuti svoju proizvodnju obnovljive energije za prelazak na budućnost čiste energije.

Obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar i sunce, ključni su za diverzifikaciju buduće energetske budućnosti Europe, a izgradnja postrojenja za obnovljivu energiju uz poštivanje potreba lokalne zajednice glavna je politička tema u nekoliko drugih EFA teritorija.

Konferencija će se prvenstveno fokusirati na jačanje uloge europskih regija poput sjevernog Jadrana u europskoj energetskoj održivosti u europskom kontekstu.

Cilj konferencije je podići svijest o energetskim potrebama Europe i kako različita područja mogu doprinijeti energetskoj održivosti; raspravljati će se o Kvarnerskom zaljevu i sjevernom Jadranu, kao i o ostalim područjima EFA.

Dnevni red:

10:00 – 10:30 Uvodni govori – EFA & Lista za Rijeku

10:30 – 12:00 Panel 1: Izgledi Europe da poveća svoj suverenitet čiste energije nakon ruskog rata u Ukrajini i klimatske krize

Marcel Coderch – “Možemo li spasiti svijet bez rasta?”

Goran Krajačić – „Integracija velikog udjela obnovljivih izvora energije u europski energetski sustav“

Ana-Maria Boromisa – “Energetska tranzicija – zapošljavanje, inovacije i građani”

Rasprava

12:00 – 12:30 Pauza za kavu

12:30 – 14:00 Panel 2: Odabrani primjeri dobre prakse i/ili izazovi s različitih europskih teritorija

Vjeran Piršić – “Mreža energetskih zajednica sjevernog Jadrana kao odgovor na krizu 4E”

Zlatko Moranjak – “Jesu li vjetroelektrane zelene?”

Mlađen Malešević – “Energetska stabilnost u vreme agresije na Ukrajinu – slučaj Vojvodina”

Rasprava

14:00 – 14:30 Zaključci i zatvaranje konferencije

Kao rezultat konferencije očekuje se isticanje pojedinačnih europskih projekata energetske održivosti na kartu radi razmjene iskustava i lekcija iz različitih regija uz jačanje uloge različitih europskih regija Rijeke, Kvarnerskog zaljeva i sjevernog Jadrana u europskoj energetici.

Konferencija je otvorena za javnost, a moći će se pratiti i putem zooma uz osiguran simultani prijevod ENG – HR.