Dr.sc. Jasna Arrigoni o amandmanu Liste za Rijeku na gradski proračun: Poticanjem darovite djece društvu stvaramo dodanu vrijednost

U Listi za Rijeku je danas predstavljen model poticanja sposobnosti darovite djece koji bi u konačnici mogao obuhvatiti tisuću učenika riječkih osnovnih škola i koji će sstranka predložiti za uvrštenje u gradski proračun za 2019. godinu.
Predsjednik Liste za Rijeku Danka Švorinića u ovim aktivnostima vidi svrhu bavljenja politikom odnosno realizacijom programa za koje je ta stranka dobila povjerenje na izborima. To su prije svega kvalitetnije obrazovanje i poticanje izvrsnosti, poticanje poduzetništva, promocija riječkog identiteta i zaštita svih manjinskih skupina.
– Iako su javnosti bile najzanimljivije naše inicijative vezane uz riječki identitet, činjenica je da smo u ovom mandatu najviše napravili na polju obrazovanja poput izjednačavanje sve vrtićke djece u Rijeci bez obzira na vlasnika vrtića, podizanje prihodovnog praga za subvenciju udžbenika ili povratak nagrada za najuspješnije učenike i njihove mentore.
Članica savjeta Liste za Rijeku i predsjednica Centra za poticanje darovitosti dr.sc Jasna Arrigoni istaknula je kako svako kvalitetno obrazovanje prepoznaje svakog svog pojedinca, njegove mogućnosti i potencijal osiguravajući mu da ostvari sve svoje potencijale i na taj način društvu stvori dodanu vrijednost.

Ne želimo školstvo koje forsira osrednjost

Predloženi model bi obuhvatio sve odgojno-obrazovne ustanove u gradu kako bi se na sustavniji način brinulo o potencijalno darovitoj populaciji. Na razini grada Rijeke formirao bi se stručni tim ili razvio centar koji će koordinirati sve aktivnosti i programe, a svaka odgojno-obrazovna institucija bi osigurala djelatnika kao koordinatora za darovite. Osigurala bi se stručna pomoć pri školama, izradili individualizirani programi za potencijalno darovitu djecu te primjenjivali obogaćeni programi unutar institucija u okviru redovne nastave u školama. Model osigurava permanentno stručno usavršavanje za djelatnike u sustavu, podršku roditeljima, suradnju s drugim institucijama kao i povezivanje sa ustanovama i gradovima u Europi koji provode slične programe.
– Ne želimo školstvo koje forsira osrednjost. Rijeka je prije 20 godina bila predvodnik aktivnosti na polju poticanja darovitosti ali su se one godinama razvodnile pa su nas u ovom trenutku prestigle Varaždinska i splitska županija te grad Osijek. Ovom inicijativom želimo Rijeku dovesti u red gradova koji istinski prepoznaju nove vrijednostii stvore kvalitetnije obrazovanje gdje će se djeca lakše pripremiti i suočiti sa svim novinama koje budućnost nosi, zaključila je Arrigoni.


Posted

in

by

Tags: