Danko Švorinić: Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi su lažna reforma

Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku, najavljene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nazvao je u utorak lažnom reformom koja neće poboljšati djelovanje sustava.

Švorinić je na konferenciji za novinare upozorio kako predloženim nije spomenuta teritorijalna redukcija niti izmjene u ovlastima jedinica lokalnih samouprava.

Objasnio što bi on napravio

Lista za Rijeku smatra da je potrebno ukinuti profesionalni sustav upravljanja u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, do 3000 stanovnika. Nema smisla u tako malim jedinicama lokalne samouprave održavati sustav profesionalnih načelnika i desetaka zaposlenih, poručio je Švorinić.

Ističe i kako je u prijedlogu propušteno otvoriti mogućnost funkcionalnog udruživanja JLS koje tvore prirodu cjelinu. Lista za Rijeku se zalaže da se takvo udruživanje provede u Rijeci i JLS koje tvore njen prsten, rekao je.

Neprihvatljivo je, poručuje, i zadržavanje zapošljavanja pročelnika uz ugovore na neodređeno vrijeme, umjesto da se njihov mandat veže uz gradonačelnika koji ih je imenovao.

Prijedlog za ukidanjem obaveze prebivališta kandidata za gradonačelnike i načelnike nazvao štetnim

Švorinić je ocijenio štetnim prijedlog da se ukine obveza prebivališta kandidata za gradonačelnike i načelnike u JLS gdje se kandidiraju. “Tako se olakšava kandidatura PR kandidata koji nemaju veze sa sredinom u kojoj se kandidiraju”, rekao je.

Dodao je da ni dosadašnji sustav nije dobar, jer je već sad u Rijeci, kako je rekao, najavljeno dvoje kandidata za gradonačelnika s fiktivnim prebivalištem. To su, pojasnio je, Katarina Peović i Marin Miletić koji prije šest mjeseci nisu imali prebivalište u Rijeci.


Posted

in

by

Tags: