Bolje obrazovanje za bolju Rijeku!

Predstavnici Liste za Rijeku i Pametno održali su danas zajedničku tiskovnu suradnju na kojoj je najavljen nastavak suradnje ove dvije stranke nakon lokalnih izbora.
Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ističe kako obje stranke imaju liberalnu orijentaciju te im je obrazovanje visoko na njihovoj listi prioriteta.
– Upravo je na segmentu obrazovanja najviše i odrađeno u dosadašnjem sazivu Gradskog vijeća. Povećana je subvencija polaznicima vrtića drugih osnivača te značajno povećana sredstva pomoći za kupnju školskih udžbenika i pribora sa 800.000 na 2.000.000 kuna što će za 75 posto povećati cenzus obitelji koje na tu mjeru imaju pravo. Usvojena je i inicijativa stranke Pametno da se vrati mjera nagrađivanja učenika i mentora koji su postigli najbolje rezultate na državnim i međudržavnim natjecanjima, ustvrdio je Švorinić i najavio skoru tematsku sjednicu Odbora za obrazovanje na temu poticanja darovite djece.
Predsjednik riječke organizacije Pametno Danko Gudelj istaknuo je da Pametno računa na liberalnu Rijeku i one koji uče iz povijesti umjesto da u njoj žive.
– Kao roditelj želio bih da školski sustav razvija ljubav prema učenju te prema rješavanju problema i razmišljanju umjesto bubanja napamet. Kao čovjek iz realnog sektora želim da obrazovanje pruži vještina i znanja potrebna privredi. Nas toliko ne zanima zvanje nego znanje, istaknuo je.
Članica Savjeta Liste za Rijeku Jasna Arrigoni navodi potrebu sustavne brige za darovitu djecu u čemu se u našoj zemlji zaostaje i do 50 godina u odnosu na standarde uspješnih zemalja. U Rijeci su prije 25 godina uvedene e-učionice ali se može postići i više i bolje bez obzira na ono što radi nacionalna razinu.
– Cilj nam treba biti prepoznavanje i usmjerenost na podizanje potencijala takve djece, zaključila je.
Članica predsjedništva riječkog Pametnog Mirjana Kazija rekla je kako promjene nisu moguće bez promjene politike te se zbog toga i uključila u rad stranke u kojoj je prepoznala usmjerenost prema važnosti obrazovanja.
– Na nacionalnoj razini, obrazovanje je prepoznato samo deklarativno. Sve zemlje koje su prepoznale važnost obrazovanja danas imaju i najbolje rezultate. Isti problem imamo i na lokalnoj razini ali s malo ‘finijim tuningom’. Previše se bavimo prozorima i vratima, a premalo s ljudima kroz nagrađivanje izvrsnosti


Posted

in

by