Blečić Jelenović, Koljanin i Štampalija: Povezat ćemo Rijeku i Opatiju šetnicom, a Preluk vratiti građanima!

Nedovršena šetnica od Kantride do Voloskog je simbol nesuradnje Rijeke i Opatije i odbijanja Županija da posreduje i potiče tu suradnju u ime prosperiteta građana Rijeke, Opatije i čitave Primorsko-goranske županije, rekao je Marinko Koljanin, nezavisni kandidat za župana uz podršku Liste za Rijeku i Kvarnerske inicijative, na konferenciji za novinare održanoj na Preluku, granici gradova Rijeke i Opatije.
Prema njegovim riječima, nakon što je 1911. godine, još u vrijeme Austro-Ugarske, završena opatijska šetnica, prošlo je više od stoljeća, a neshvatljivo je da u gotovo trideset godina postojanja Primorsko-goranske županije, kad već to nije učinjeno prije, nitko nije bio u stanju ni planirati ni financirati takvu jednu šetnicu. “Ona bi, s jedne strane, pridonijela daljnjoj turističkoj valorizaciji ne samo Opatije, kraljice hrvatskog turizma, nego i Rijeke koja sve više otkriva sebe i kao turističku destinaciju, a s druge strane šetnica od Kantride do Lovrana bila bi rekreacijsko-relaksirajući punkt za građane Rijeke, Opatije i susjednih jedinica lokalne samouprave na kojem bi nam svi pozavidjeli”, naglasio je Koljanin, podsjećajući da je kod rasprave o proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu dao amandman da se izdvoji 2 milijuna kuna za Šetnicu, ali Obersnel nije prihvatio. “Iako je prihvatio moj drugi amandman u vrijednosti od 600.000 kuna ostao sam suzdržan u glasanju za taj proračun zbog odbijanja Grada Rijeke da krene u izgradnju te šetnice”, zaključio je Koljanin.
Ante Štampalija, predsjednik Kvarnerske inicijative i kandidat za gradonačelnika Opatije Kvarnerske inicijative i IDS-a, potvrdio je koliko je građanima na ovom prostoru povezanost i suradnja Opatije i Rijeke važna za svakodnevni život.
“Kao budući gradonačelnik Opatije mogu obećati da je vrijeme i da Opatija i Rijeka, uz podršku Županije, krenu i u zajedničke projekte koji će pridonijeti razvoju te poboljšati život građana. Ukratko, Opatiji je potrebna bolja suradnja sa Rijekom i sa Županijom, čiji nedostatak vidimo u nizu neostvarenih projekata do sada, kao što je navedena šetnica, ali i niza drugih problema vezanih uz pomorsko dobro, manjak komunalnih vezova, koncesije, izgradnje doma zdravlja, povezanost javnim prijevozom, i sličnim”, kazao je Štampalija.
Kandidatkinja Liste za Rijeku za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović vidi Rijeku kao grad-centar Regije. “Već desetljećima Rijeka živi kao metropolitansko područje, najprije u zajednici s jedinicama lokalne samouprave u njenom prstenu odnosno područjem bivše Općine Rijeka, a potom i kao centar područja kojeg omeđuje niz spojenih svjetala od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog, gdje spadaju i bivše općine Opatija i Crikvenica, te bliski Gorski kotar i otok Krk”, rekla je Blečić Jelenović, dodajući da te činjenice treba i razvojno iskoristiti što dosadašnje vlasti nisu činile.
Kako je kazala, Primorsko-goranska županija bez Rijeke je slaba i nepotpuna, a Rijeka bez Županije osakaćena. “Lista za Rijeku zna da je suradnja s jedinicama lokalne samouprave koje je okružuju, pri čemu Opatija zauzima istaknuto mjesto, te s ostalim općinama i gradovima u Županiji, kao i otvaranje kanala za razgovore sa županijskim državnim vlastima radi boljitka ovog područja, uvjet za prosperitet svih građana Rijeke i Primorsko-goranske županije. Prvi korak nove suradnje je potreban upravo na Preluku. Umjesto šetnice i spoja Rijeke i Opatije, na mjestu idealnom za sportsko-rekreativno-turističke sadržaje, Preluk je danas ruglo s kampom koji je postao simbol nebrige države i grada za obalni pojas koji je u najvećem dijelu van dosega građana. To uz podršku birača moramo promijeniti”, zaključila je Ana Blečić Jelenović.


Posted

in

by

Tags: