Ana Blečić Jelenović predstavila plan reforme mjesne samouprave

Mjesnoj samoupravi u Rijeci treba temeljita reforma. U to sam više nego uvjerena nakon niza razgovora s članovima vijeća mjesnih odbora i građanima u protekla dva mjeseca. Problemi s odvozom smeća, mali broj kontejnera i prljave ulice, nelegalni deponiji, loša prometna rješenja i nedostatka parkirnog prostora, pješačke zone, sportska igrališta, nedostatak zelenih površina i mnogo toga drugog svakodnevno muči građane. Njihov glas treba uvažiti, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku), dok je predsjednik stranke Danko Švorinić podsjetio kako je Listi za Rijeku, koja je treća stranka po broju vijećnika (10) i predsjednika Mjesnih odbora (3), funkcioniranje mjesnih odbora jedan od prioriteta djelovanja.
Konferencija za novinare održana je desetak metara od ulice Đure Šporera, pješačke zone u neposrednoj blizini škole Nikola Tesla kroz koju dnevno prolazi desetine vozila što zbog opskrbe što zbog drugih razloga. Mjesni odbor Školjić – Stari grad, rekla je Blečić Jelenović, godinama uzalud upozorava na ovaj problem i traži rješenja, što najbolje pokazuje koliko je stvarna moć gradskih odbora i doseg glasa građana, dodajući da je ovo je samo jedan od stotina primjera neriješenih problema građana Rijeke s kojima se susreću u svojoj životnoj sredini, a koji mjesnu samouprave u Rijeci zapravo prikazuju samo kao dekor demokracije.
Nemoć da se i oni najjednostavniji problemi na područjima mjesnih odbora riješe zbog gradske birokracije i sustava koji mjesnim odborima nije dao ni elementarnu autonomiju, uvjerila je Anu Blečić Jelenović da predloži temeljitu reformu mjesne samouprave kroz tri mjere.
“Prva će mjera reforme mjesne samouprave biti donošenje odluka kojima bi se vijećima mjesnih odbora dale znatno veće ovlasti u određivanju potrebnih zahvata odnosno radova na području mjesnog odbora shodno željama i potrebama građana. Gradska birokracija bi nakon godišnjeg usvajanja programa svakog mjesnog odbora zapravo imala ulogu posredne kontrole realizacije projekta bez da se dovodi u poziciju da ona o svemu odlučuje i arbitrira. Ovakvo postavljanje stvari značilo bi i da bi sve ono što se tiče gradskog komunalnog standarda spadalo u obavezu grada i gradskih komunalnih društava, a da bi mjesni odbori dobili široka prava odlučivanja o onim projektima koji bi, iznad tih minimalnih standarda, pridonosili boljoj kvaliteti života građana u područjima u kojima žive”, rekla je Ana Blečić Jelenović.
Prema njenim riječima, da bi povećanje ovlasti dalo rezultate potrebno je, kao drugo, povećati namjenska sredstva kojima raspolažu mjesni odbori a koja se nalaze “skrivena” u stavkama proračuna različitih gradskih odjela i različitih namjena. “U proračunu Grada Rijeke za 2021. godinu za programe mjesnih odbora predviđeno je 1,40 miljuna a za male komunalne akcije u mjesnim odborima 11,60 miliijuna kuna. To je premalo za ozbiljne zahvate koje žele građani. Da bi se sredstva povećala, pogotovo ova druga stavka, potrebno je dio sredstava komunalnih ulaganja i održavanjavanja prebaciti mjesnim odborima, s tim da se radi transparentnosti trošenja sredstava u gradskom proračunu unutar Rashoda po programskim grupama vodi posebna stavka mjesni odbori (bez javne uprave, plaća, vjećničkih naknada i sličnog), s podstavkom za svaki mjesni odbor”, smatra Blečić Jelenović, dodajući kao treću točku svojih mjera nove kriterije raspodjele sredstava mjesnim odborima, gdje će odlučujuće biti kvaliteta programa, demografski pokazatelji mjesnog odbora, stupanj urbaniziranosti, frekevencija korištenja javnih prostora i stanje komunalne infrastrukture.
“Ovi kriteriji koji bi bili do u tančine razrađeni trebali bi spriječiti da najmanje sredstava dobijaju mjesni odbori u centru grada čije su površine najiskorištenije, kao i to da ne budu zapostavljena manje naseljena periferna područja grada ako njihovi projektu podižu kvalitetu života ne samo građanima koji u tim mjesnim odborima žive nego svim stanovnicima grada”, zaključila je kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović.


Posted

in

by

Tags: