Ana Blečić Jelenović o seksističkom napadu: Rijeka se crveni ali od sramote!

“Dobila sam “čestitku” za Dan žena kojom mi se poručuje da sam prostitutka, i da će me skriveni netko, vratiti na obalu o kojoj sam prije nekoliko dana govorila obrazlažući dio programa oko otvaranja pregovora sa nadležnima da se ingerencije nad obalom vrate Gradu Rijeci”, rekla je Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja za riječku gradonačelnicu Liste za Rijeku, na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj seksističkom napadu na nju, dodajući da se iza svega krije vladajuća stranka u Rijeci.
“Nažalost, s govorom mržnje, a sve pod parolom slobode govora, suočena sam posljednja dva mjeseca. Pitam ovako na glas, da je bilo tko od muških kandidata za gradonačelnika otvorio ovu temu obale, bili i on kao muškarac dobio neke epitete, da li bi i on bio nazvan prostitutkom? Ovo je ništa drugo nego seksistički napad koji ne priliči niti jednom gradu, a posebno ne Rijeci. Ne govori u prilog njenoj otvorenosti, multikulturalnosti i slobodi u svakom smislu, a na koju se tako često volimo pozivati”, rekla je Blečić Jelenović.
Prema njenim pretpostavkama, ova “anonimna” gadarija dolazi upravo od riječke stranke na vlasti koja se toliko zalaže za jednakost i ravnopravnost žena, dodajući da kao i ostalo što je od njih do sada vidjela i čula, sve ostaje tek na verbalnoj razini.

Fotomontaža u kojoj je kandidatkinja Liste za Rijeku prozvana prostitutkom

“Kako zaključujem da se radi o SDP-u? Svi izborni memovi, uključujući i ovu gnjusnu montažu, nalaze se na stranici gdje nema niti jednog mema njihovog kandidata, već se bave samo drugima. Konačno, svi iz foruma mladih SDP-a i lajkaju i dijele tu istu stranicu. Svakom tko želi zaključiti tko je autor ovih memova više nego dosta. Poručujem im da treba malo biti i inteligentan kada tako nešto pokušavaju učiniti, kad već misle da ste posebni. Jesu, posebni su, vjerujte mi, ali isključivo kao negativci”, naglasila je Blečić Jelenović, dodajući da se Rijeka doista crveni, kako to govore drugdje u Hrvatskoj, ali ne od političkih boja nego od sramote te da je ovo seksističko, jadno, neinventivno ponižavanje kod nje izazvalo samo tugu, jer se neke osobe nažalost nisu odmakle od srednjeg vijeka i očito ne mogu participirati u razvoju Rijeke, na slobodan, ljudski način.
Također, uputila je i poruku zastupnicima u Saboru koji su ne izglasavanjem izmjena Kaznenog zakona u pogledu kaznenog dijela – spolno uznemiravanje u smislu prijave istog ex offo – pokazali da okreću leđa ženama, tim istim ženama kojima će danas, licemjerno, dijeliti ruže i “razumjeti ih, podržavati”. Da se nešto PROMJENI Blečić Jelenović je predložila da se donese zakon kojim će se o pitanjima koji se tiču žena zakoni donositi isključivo na Dan žena. Možda bi samo zato jer je to taj dan, to stvorilo razliku da netko povodom takve akcije jako dobro razmisli o posljedicama donošenja ili nedonošenja zakonskih odredbi koje se tiču žena.

Prema riječima kandidatkinje za riječku gradonačelnicu, ovaj seksistički napad neće je spriječiti da ovaj dan provede uz lijepu riječ za žene, podršku koju jedne drugoj mogu pružiti, pa je organizirala da ženama daruje ono što svakoj ženi treba…slatko. I poruka. Uz moto: Draga moja TI, budi to što jesi jer si SUPER BAŠ TAKVA KAKVA JESI!
“Ovo ćemo napraviti uz stisak ruke i zagrljaj kojeg nažalost ove godine moramo zamijeniti samo koronaškim pozdravom i tako ipak obilježiti ovaj dan kako smo i prvotno planirali, dakle kao dan predaha od cijelogodišnje borbe za prava žena u društvu, u kojem danu ću žene darivati, razmijeniti s njima misli i iskustva. Nakon toga dana, borba ide dalje. Još snažnije”, zaključila je Ana Blečić Jelenović i nakon toga na riječkom Korzu podijelila nekoliko stotina muffina uz prigodne poruke podrške ženama.


Posted

in

by

Tags: