Lista za Rijeku: Lakše se diše, spriječen novi harač!

Gradsko vijeće je spriječilo pokušaj uvođenja harača i potpuno su netočne gradonačelnikove interpretacije prema kojima će ta odluka smanjiti komunalni standard. Iznosi komunalne naknade ostaju na dosadašnjoj razini pa tako i sredstva koja grad prikuplja za tu namjenu. Iz tog razloga, očekujemo da se ipak neće ostvariti gradonačelnikove prijetnje o smanjenju komunalnog standarda jer bi to bila destrukcija i odmazda prema građanima i njihovim izabranim predstavnicima, izjavio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.
– Ironično je da o smanjenom komunalnom standardu govori gradonačelnik kojemu je financijska revizija utvrdila kako je preko 9 milijuna kuna namjenskih sredstava komunalne naknade koristio nenamjenski. Građani nisu glupi i neće progutati priču prema kojoj je namjera promjene odluke bila rasterećenje industrije. Osnovni cilj izmjena je bio drastično poskupljenje komunalne naknade jer je u proračunu ponestalo novca, istaknuto je te najavljeno da će Lista za Rijeku pripremiti prijedlog za rasterećenje industrije kroz komunalnu naknadu ali sa linearnim rasterećenjem svih.

Sukob dvije politike: Više novca građanima ili gradonačelniku?

– U Gradskom vijeću smo prošlog četvrtka imali sukob dvije koncepcije vođenja grada. U Listi za Rijeku smatramo da više našeg vlastitog novca treba ostati građanima, manje gradonačelniku. Druga strana je branila postojeći model visokih računa i visoke javne potrošnje za koji smatramo da u dosadašnjem razdoblju nije dao dobre rezultate. Najbolji argument za to je 50.000 ljudi koji su u posljednjih 27 godina napustili grad, istaknuo je Švorinić i kao slabost dosadašnje politike naveo kako infrastruktura nije rađena na principu samoodrživosti te je svaka investicija postala i novi trošak koji se ne pokriva iz djelatnosti.

U Listi za Rijeku smatraju kako se unatoč činjenici da Riječani plaćaju najvišu komunalnu naknadu u državi sa njom efikasno ne raspolaže pa gradske površine su zapuštene, parkovi prljavi, a zelene površine zarasle u korov.

– Smatramo da su ovo prava pitanja na koja se trebamo koncentrirati u ovom tranzicijskom mandatu u kojem treba početi drastično mijenjati dosadašnji način vođenja grada, istaknuo je Švorinić.

Na Kantridi manja komunalna naknada nego u Ulici Franje Račkog?!

Zvonimir Gržeta smatra kako je odbijeni prijedlog bio loš i zbog činjenice da su najvišu komunalnu naknadu trebali plaćati poduzetnici i stanari u primejrice Ulici Račkoga, a najnižu na Kantridi.
-Žao mio je i onih malobrojnih na Korzu koji nisu u socijalnim stanovima jer grad na ovaj način potiče stanare da prodaju stanove za hostele i dobijemo Korzo za socijalu i turiste za jednu noć, istaknuo je.

Miletić: Gdje je nestala socijaldemokracija aktualnog gradonačelnika?

Predrag Miletić smatra da su optužbe gradonačelnika prema kojima će gradski vijećnici biti krivi za smanjenje komunalnog standarda licemjerne i jadne.
– Zna se vrlo dobro tko je odgovoran za gradsku komunalnu politiku. Stalna poskupljenja komunalnih usluga kojima su izloženi naši sugrađani i poslovni subjekti pokazatelj su loše politike vođenja grada i posljedičnog smanjenja prihoda, istaknuo je.
– Gdje je tu socijaldemokracija ovog gradonačelnika? Udariti veće namete po vlastitim sugrađanima koji ionako teško žive, zaključio je.


Posted

in

by

Tags: