DANKO ŠVORINIĆ – PRVI PRAVI REGIONALISTIČKI KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA!

Na predstojećim lokalnim izborima Lista za Rijeku će za riječkog gradonačelnika kandidirati dugogodišnjeg predsjednika stranke i gradskog vijećnika Danka Švorinića. Na taj način regionalna opcija dobiva prvog pravog kandidata kandidata za gradonačelnika odlučnog da se na čelu grada bori i izbori za riječke interese i nužne promjene u vođenju grada. Tim povodom s njim je razgovarala Kristina Posilović.

Lista za Rijeku proslavila je deset godina postojanja, kako gledate na protekli rad, čime ste zadovoljni, što ste mogli bolje?

Lista za Rijeku je u proteklom desetljeću postala prepoznatljivi zagovornik interesa Rijeke i riječke regije. Borili smo se i borit ćemo se za decentralizaciju i upravljanje sredstvima na razini što bližoj građanima, za riječki identitet i vrijednosti koje iz njega proizlaze, za Rijeku kao poslovno središte ovog dijela Europe te za princip sposobnosti ispred podobnosti kod zapošljavanja. Iako smo cijelo vrijeme djelovali kao opozicija, postigli smo bitne pomake u promociji i jačanju gradskog identiteta. Logično je da želimo u budućnosti znatno više utjecati na gradsku politiku kako bismo ponudili naša rješenja poticanja poduzetništva i pokrenuli grad u pravom smjeru.

Ljuti li vas što već niste dio vlasti, nego ste još uvijek opozicija?

Lista za Rijeku nije osnovana da bi bila opozicija ili pozicija nego kako bi realizirala svoj program. Uvjeren sam da će na narednim lokalnim izborima Riječani poslati u povijest model političkog monopola jedne osobe i jedne stranke. Rijeka ulazi u novo doba u kojem će se tražiti konsenzus i dogovori više subjekata oko toga što je najbolje za naš grad. Sigurno je da će u tom novom odnosu snaga Lista za Rijeku igrati jednu od ključnih uloga.

Vaša pozicija u regionalnom bloku?

Lista za Rijeku se na izborima u gradu Rijeci pozicionira kao jedina riječka regionalna stranka. Našom odlukom o samostalnom izlasku na izbore regionalistička opcija će imati kandidata za gradonačelnika, očekujemo i rekordan broj vijećnika u Gradskom vijeću. Za daljnji razvoj Rijeke je izuzetno bitno da ima snažnu regionalnu opciju koja će beskompromisno braniti riječke interese. Mi to možemo jer nam centrala nije negdje drugdje, a istovremeno smo jedina regionalna stranka u Hrvatskoj članica najjače europske organizacije koja okuplja regionaliste EFA-e. Europska iskustva pokazuju da sredine kojima upravljaju regionalističke stranke značajno odskaču od onih u kojima su na vlasti tzv. centralističke opcije koje centrale imaju negdje drugdje.

Koje novosti donosite u programu na predstojećim lokalnim izborima?

U Rijeci i na Kvarneru želimo pokrenuti novi smjer, zaustaviti iseljavanje, pokrenuti investicijski ciklus koji će privući sposobne i kreativne ljude i povećati kvalitetu života našeg grada i regije.Doradili smo naš program poticaja poduzetništva i aktiviranja razvojne agencije koji je predstavljan uoči zadnjih lokalnih izbora. Planiramo potaknuti rad Centra tehničke izvrsnosti kojima bi osigurali privredi u što kraćem roku kadrove koji će svojim znanjem i vještinama odmah moći ući u proizvodni proces.
U narednom ciklusu kandidirat ćemo Rijeku kao sjedište Europske agencije za lijekove. Novi domaćin će, nakon Londona, vjerojatno biti zemlja članica koja na svom teritoriju nema sjedište nijedne europske agencije, a među kojima je i Hrvatska. Dobrobiti za zemlje i gradove koji su sjedišta EU agencija su mnogobrojni. EU agencija za lijekove trenutno službeno ima 890 zaposlenih i godišnji proračun od preko 300 milijuna eura. Mi to vidimo kao veliku razvojnu šansu za grad i širu regiju.
Rijeku vidimo kao otvoreni grad koji poštuje i štiti svoje posebnosti. U Rijeci ćemo, uz brigu o razvoju, posebnu briga voditi i o zaštiti slabije zaštićenih društvenih skupina poput seksualnih ili nacionalnih manjina te invalida za koje pripremamo poseban program.

Često spominjete poduzetništvo, na vašoj internetskoj stranici nalazi se cjelovit program poduzetništva, no što čete prvo poduzeti ako dobijete mogućnost participiranja u vlasti?

Planiramo maksimalno fiskalno i kadrovski ojačati gradski resor poduzetništva koji trenutno sudjeluje sa svega 1% u gradskom proračunu. Puno posla ćemo imati i aktiviranju gradske razvojne agencije čiji cilj, umjesto organiziranja tečajeva, treba biti pronalazak malih i srednjih tvrtki s potencijalom rasta i poticaj da taj rast ostvare. Povezati ćemo lokalne samouprave i poslovni sektor, a srednjoročni cilj nam mora biti rast konkurentnosti naših poduzetnika koji bi na javnim natječajima onda preuzimali glavninu poslova koji se financiraju iz gradskog i regionalnog proračuna, kao i putem projekata financiranih iz europskih fondova.

Kako riješiti sukobe interesa gradskih dužnosnika?

Dužnosničke sukobe interesa djelomično je riješio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Problem je u tome što zakon pročelnike upravnih tijela ne definira kao dužnosnike nego službenike pa se na njih taj zakon ne odnosi. Taj problem riješit ćemo dopunom Etičkog kodeksa zaposlenika u Gradu Rijeci, ali je tu ključna uloga budućeg gradonačelnika koji mora pokazati nultu toleranciju prema korupciji i prema svim nepotističkim oblicima ponašanja službenika kojima je nadređen.

Što je s praznim poslovnim prostorima u gradu? Kome ih ponuditi?

Bili smo svjedoci niza natječaja na kojima su poduzetnici sami nudili proširenje djelatnosti kojima bi se povećao interes za pojedini prostor, ali su gradske vlasti iz potpuno nerazumljivih razloga inzistirale na djelatnostima za koje vlada manji interes ili se na njima mogu ostvariti niži prihodi po gradsku blagajnu. Sigurno je da su problematične i prevelike diskrecione ovlasti Gradonačelnika kod odluka o prenamjeni prostora te davanja prostora u podnajam. Prazni poslovni prostori su i slika aktualnog gospodarskog stanja u kojem se grad nalazi. Značajna poboljšanja moguća su tek zaokretom gradske politike iz potrošačke u razvojnu i poboljšanjem gospodarske slike.

Socijalna slika Rijeke se pogoršava dok stanovništvo u Hrvatskoj stari. Vaše rješenje socijalnog stanja u gradu?

Mi podržavamo gradski socijalni program, ali se ne slažemo s razmišljanjem koji povećanje broja korisnika socijalne pomoći tumači uspjehom gradske politike. Radi se o neuspjehu, a ne uspjehu. Dugoročno se socijalna slika neće popraviti zbog socijalnog nego razvojnog programa koji bi jamčio povećanje zaposlenosti i primanja građana.

Kako zaustaviti iseljavanje iz Rijeke?

Rijeka mora pronaći odgovor i na depopulaciju, odnosno odlazak mladih visokokvalificiranih ljudi. Paradoksalno, uz problem nezaposlenosti, Rijeci danas nedostaju kreativci i visokokvalificirani i specijalizirani kadrovi koji su otišli iz grada u protekla dva desetljeća. Osim raznih mjera kojima namjeravamo utjecati na poboljšanje gospodarske slike, taj problem namjeravamo rješavati promocijom Rijeke kao mjesta privlačnog za doseljavanje mladih, kreativnih i visokoobrazovanih ljudi. Rijeka je grad na povoljnoj poziciji, nalazimo se u EU i kao takvi smo privlačni visokokvalificiranim ljudima iz zemalja poput Ukrajine. Mislim da bi posao grada trebao biti privlačenje takvih kadrova, baš kao što to s našim rade države poput Irske ili Njemačke.

Zalažete se za dvojezičnost. Je li Rijeka spremna na to?

Naš program ‘Otvoreni grad’ zalaže se za maksimalnu otvorenost različitostima kojima Rijeka obiluje. Ne vidim razlog zbog kojeg bi ikome smetalo da se na području užeg centra grada iz povijesnih razloga vrati vizualna dvojezičnost, prvenstveno u natpisima ulica ili toponima kao ni u ravnopravnijem tretiranju dva naziva za isti grad – Rijeka i Fiume. Rijeka ponovno treba postati internacionalna sredina koja će privlačiti ljude različitih kultura i jezika ali pri tome trebamo razmišljati i o zaštiti naših posebnosti. U tom smislu zalagati ćemo se i za institucionalnu zaštitu čakavskog i fiumanskog jezika kojeg treba sačuvati od izumiranja.

Lista za Rijeku od osnutka se bori protiv aktualnog administrativnog ustroja države koji je ugušio grad suzivši mu granice na svega 44km2. Kako ćete na to odgovoriti?

Formiranje urbane aglomeracije je dobar početak rješavanja ovog problema s kojim se Rijeka bori preko 20 godina. Namjeravamo se agresivnije izboriti za svoja prava koristeći postojeće zakonske instrumente poput savjetodavnog referenduma na kojima bi se Riječani izjasnili žele li preuzeti dio regionalnih ovlasti kojima danas upravlja PGŽ. Zalažemo se i za čvršće funkcionalno udruživanje s općinama riječkog prstena. Zajedno smo jači!

Kandidati za zamjenike?

Uskoro ćete saznati, najbolje tek slijedi!


Posted

in

by

Tags: