Lista za Rijeku se ne svrstava ni uz SDP ni uz HDZ

Lista za Rijeku se ne svrstava ni uz SDP ni uz HDZ

Vijećnici Kluba Liste za Rijeku na posljednjoj su sjednici ostali u vijećnici kako bi se mogla donijeti odluka o raspisivanju izbora za mjesne odbore. To je bila jedina moguća odluka za svakog člana Gradskog vijeća koji želi biti odgovoran prema svom gradu i građanima. Međutim, nismo bili spremni preuzeti odgovornost za onakav prijedlog zaduženja Energa, a unaprijed najavljujemo da ćemo biti i protiv prijedloga poskupljenja komunalne naknade koji je trenutno na javnoj raspravi, istaknuo je tajnik stranke Predrag Miletić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

- Naš stav oko novih izbora je nepromijenjen. Mi smisao vidimo jedino u zajedničkim izborima i za gradonačelnika i GV. Rezultat izbora samo za vijeće moze biti ili apsolutna većina SDP koalicije ili nova fragmentacija gradskog parlamenta i isto stanje kakvo imamo sada. Ali spremni smo na izbore u svakom trenutku što smo i pokazali potezom koji je omogućio raspisivanje mjesnih izbora 2.12.

Laži HDZ-a o trgovini i cijeni inicijative povratka povijesnih toponima u Starom gradu

- Vijećnica Ivona Milinović laže kada tvrdi da je Lista za Rijeku politički trgovala za inicijativu postavljanja povijesnih naziva u Starom gradu, rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

- Lista za Rijeku je sigurno zaslužna za stvaranje atmosfere u gradu u kojoj je moguće provesti takvu inicijativu, ponosni smo na to i smatramo to važnim korakom u promociji različitosti jednog otvorenog grada u kojem se svi osjećaju ravnopravno. Međutim, u trenutku u kojem su za zajednički stol sjeli predstavnici Zajednice Talijana i gradonačelnik, mi smo se odmaknuli kako bi se priča depolitizirala i prema obje strane komunicirali da ćemo bezuvjetno podržati svaki dogovor do kojeg dođu, objasnio je Švorinić

- Milinović laže i kada izmišlja cifru od milijun i pol kuna koliko je navodno potrebno za izradu ploča s 31 natpisom. Nekome pri zdravoj pameti uistinu je teško povjerovati u podatak da je za ploču s nazivom ulice potrebno utrošiti 50.000kn/kom. Ali kolegici nisu problem cifre nego sa izmišljenim brojkama pokušava zamaskirati stvarne razloge protivljenja ovoj simboličnoj i benignoj inicijativi. Cifre su dimna zavjesa za Milinovićkin šovinizam i ksenofobiju, ona ne želi manjine, ili bilo kakva obilježja naše različitosti, vidjeti u javnom prostoru. Manjine mogu postojati ako se drže svoja 4 zida, a društva koja funkciniraju na takav način manjinama šalju poruku – vi niste dio nas i ne trebate postojati! Za takvo se društvo zalaže vijećnica Milinović i to je u suštini njenog protivljenja obilježavanju povijesnih toponima u užem centru grada, zaključuje predsjednik Liste za Rijeku.

Šovinisti i ksenofobi ne mogu biti na čelu Odbora za manjine

A da to nije upereno samo protiv Talijana nego i protiv drugih, misli i dopredsjednik stranke Sandi Basić.
- Ista vijećnica je nedavno na svom facebook profilu za PGŽ dožupana iz reda srpske manjine napisala da je neprijatelj države kojeg treba uhapsiti i deportirati. Zbog svega ovoga mislimo da su sazrijeli uvjeti da se Ivona Milinović smijeni s mjesta predsjednice Odbora za manjine Gradskog vijeća i od HDZa zatraži da predloži drugog kandidata. Sigurni smo da i u aktualnom sazivu GV većina članova kluba HDZ ne podržava njene ekstremističke stavove. Vijećnica Milinović svojim stavovima ima pravo sramotiti sebe i svoju stranku, ali je nedopustivo na ovaj način sramotiti instituciju Gradskog vijeća, zaključio je Basić.

danko

Leave a Reply

Close